Home / TEMA DANA / SZO: NOVI KORONA VIRUS U PEKINGU JE EVROPSKOG POREKLA, SADA SVAKA ZEMLJA MOŽE OČEKIVATI DRUGI TALAS

SZO: NOVI KORONA VIRUS U PEKINGU JE EVROPSKOG POREKLA, SADA SVAKA ZEMLJA MOŽE OČEKIVATI DRUGI TALAS

Poreklo Covida19 koji je uzročnik najnovijeg širenja zaraze u kineskom glavnom gradu Pekingu, je evropsko”, potvrdila je stručnjak Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) doktor Maria van Kerkova, navodi agencija Ansa.

Na redovnoj konferenicji za štampu ona je izjavila da je SZO dobila nekoliko sekvenci genoma koronavirusa iz Pekinga i da je potvrđeno njihovo „evropsko poreklo“.

– Nova epidemija ne znači da se radi o drugom talasu korona virusa – rekao je direktor SZO za vanredne situacije, Majk Rajan.

Po njegovim recima ako dođe do izbijanja novog žarista mora se odmah reagovati da bi se izbegao povratak na restriktivne mere zatvaranja.

Rajan je naglasio da bi svaka zemlja mogla imati sada drugi vrhunac zaraze korona virusom, a zatim da se moze očekivati i drugi talas na jesen. Mogu se dogoditi obe pojave, pojasnio je.

– “Da biste držali pod kontrolom širenje Covid-19, neophodno je pratiti brojeve: broj zaraženih i situaciju u zdravstvenim ustanovama. Ako su bolnice ponovo pretrpane, u opasnosti, mora se brzo delovati da se ne bi našli u situaciji kao na vrhuncu pandemije – upozorio je Majk Rajan.

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …