Home / TEMA DANA / Tači: Trepča je bogatstvo Kosova i o njoj se neće pregovarati sa Srbijom!

Tači: Trepča je bogatstvo Kosova i o njoj se neće pregovarati sa Srbijom!

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je danas da je Trepča bogatstvo Kosova i da se o njoj neće pregovarati sa Srbijom, dodajući da je cilj izmena zakona o restrukturiranju preduzeća stabilizacija ovog kombinata.

taci

„Mi smo juče doneli poseban zakon u Skupštini Kosova kojim smo na kratko izvukli Trepču iz stečaja i dobili na vremenu da sa međunarodnim stručnjacima donesemo adekvatan zakon kojim bi se kombinat stabilizovao i postao profitabilan“, rekao je Tači na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, prenosi RTK2.

Tači je dodao da se „o pitanju Trepče neće pregovarati sa drugom zemljom (Srbijom), jer je Trepča bogatstvo Kosova“.

Prištinski list „Koha ditore“, ranije danas, ocenio je da je kosovska izvršna vlast odustala je od namere da, najveći privredni gigant, Trepču pretvori u javno preduzeće i odlučila da njen status promeni samo uz saglasnost Srba.

List navodi da je došao u posed Nacrta sporazuma o preuzimanju preduzeća Trepča, kojim se kao strana u donošenju odluke uvodi lokalna vlast sa severa, koja ne priznaje državnost Kosova.

„Srpski predstavnici u vladi to smatraju za dostignuće, jer je to, kako su rekli proizvod pregovora sa drugim članovima koalicije. Premijer Isa Mustafa je ćutanjem odgovorio na pitanje u vezi popuštanja pod pritiskom Srba“, navodi „Koha ditore“.

Prema pisanju lista, Kosovska vlada se predala pred pritiskom Srbije i Liste Srpska u vezi statusa kombinata Trepča.

„Odustala je od namere da domaći gigant vrati u državno javno preduzeće i odlučila da njegov status promeni samo u dogovoru sa Srbima“, piše „Koha ditore“.

Nacrt Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim preduzećima, koji je prošle nedelje poslat Skupštini, a koji je bio na dnevnom redu za glasanje u ponedeljak, predviđao je da se Trepča pretvori u državno javno preduzeće.

List navodi da su srpski ministri u kosovskoj vladi nakon posete Beogradu, zajedno sa zvaničnicima Vlade Srbije zapretili protestima, dovođenjem dijaloga Beograda i Prištine u opasnost i povlačenjem iz Kosovske vlade.

Predstavnici albanskih opozicionih stranaka na Kosovu smatraju da treba organizovati proteste radi rušenja vlade premijera Ise Mustafe pošto je kosovska vlada odustala od namere da „Trepču“ pretvori u javno preduzeće i odlučila da njen status promeni samo uz saglasnost Srba, ocenjuje danas prištinska štampa.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš Haradinaj rekao je da su protesti neizbežni, pa čak i neophodni i da veruje da ono što se dešava u kosovskoj skupštini ne daje sigurnost da će Trepča ostati pod kontrolom Kosova, prenosi list „Zeri“.

Lider partije Inicijativa za Kosovo (IK) Fatmir Ljimaj rekao je da „vlada Demokratske partije Kosova – Demokratskog saveza Kosova sprovodi planove Beograda“.

Haradinaj i Ljimaj su ovo izjavili pošto je opozicija sinoć napustila zasedanje Skupštine, odbijajući da glasa za izmene Zakona o određenim javnim preduzećima.

„Ovo što se danas događa ne daje garancije da će Trepča ostati pod kontrolom Kosova ili da neće bankrotirati. Pošto stvari tako stoje, to znači da smo krenuli najpogrešnijim mogućim putem, koji su predvideli najgori pesimisti. Nada je u tome da se ujedine svi građani sa političarima i da se zajedno angažuju na zaustavljanju pogrešnog puta vlade Tači-Mustafa ili Mustafa-Tači“, rekao je Haradinaj.

(Tanjug)

 

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …