Home / U FOKUSU / Čomski: Zapad je licemeran, zašto nije bilo protesta i zgražavanja ’99. kada je ubijeno 16 novinara u zgradi RTS-a!

Čomski: Zapad je licemeran, zašto nije bilo protesta i zgražavanja ’99. kada je ubijeno 16 novinara u zgradi RTS-a!

Američki profesor Noam Čomski uporedio je teroristički napad na francuski satirični nedeljnik „Šarli ebdo“ s bombardovanjem RTS 1999. godine, primetivši da napad NATO na srpsku televiziju nije izazvao masovne proteste u svetu niti zgražanje javnosti.

noam comski

Čuveni svetski antiglobalista je, u komentaru za televiziju Si-En-En, podsetio kako je dopisnik „Njujork tajmsa“ Stiven Erlanger opisao poprište napada u Parizu: „Neverovatno je podsećalo na ono s polomljenim staklom, porušenim zidovima, slomljenim nameštajem, izgorelom farbom, uz emocionalno razaranje“.

Ta rečenica, navodi Čomski, nije iz januara 2015, već iz Erlangerovog izveštaja o

 „NATO i američki zvaničnici branili su taj napad kao napor da se podrije režim predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića“, preneo je Erlanger.

Portparol Pentagona Kenet Bejkon rekao je u Vašingtonu, kako navodi Čomski, da je „srpska televizija deo Miloševićeve ubilačke mašinerije isto kao i vojska“, što ju je, prema tom tumačenju, činilo legitimnom metom napada.

Čomski napominje da povodom vazdušnog udara na RTS nije bilo protesta niti izraza zgražavanja, nije bilo parola „Mi smo RTS“ niti istrage o korenima napada u hrišćanskoj kulturi i istoriji.

„Naprotiv, napad na novinare je pozdravljen. Istaknuti američki diplomata Ričard Holbruk, tadašnji izaslanik za Jugoslaviju, opisao je napad na RTS kao ‘izuzetno značajan i pozitivan razvoj’, sa čim su se i drugi složili“, piše Čomski.

Profesor Masačusetskog instituta za tehnologiju navodi da je zbog tog napada NATO kažnjena samo jedna osoba – Dragoljub Milanović, tadašnji direktor televizije, koji je osuđen na 10 godina zatvora zbog toga što nije evakuisao zgradu, a da je Haški tribunal zaključio da napad nije bio zločin, uprkos civilnim žrtvama.

„Njihovi zločini protiv nas“, zaključuje Čomski, nisu isto što i „naši zločini protiv njih, pošto potonji nisu zločini već plemenita odbrana najviših vrednosti, ponekad s nenamernim propustima“.

(Tanjug)

Check Also

SKOPLJE DALO ZELENO SVET! SRBIJA ĆE BITI OPKOLJENA..

Na 130. sednici vlade Republike Severne Makedonije odobrena je realizacija vojne vežbe „Odlučan udarac“ koju …