Home / TEMA DANA / TAJNI UDAR NA NOVU VLAST U CRNOJ GORI? ŠTA EDI RAMA RADI U CRNOJ GORI, ŠTA SE TO SPREMA…

TAJNI UDAR NA NOVU VLAST U CRNOJ GORI? ŠTA EDI RAMA RADI U CRNOJ GORI, ŠTA SE TO SPREMA…

Poslije snimanja klipova podrške Milu Đukanoviću u predizbornoj kampanji, Edi Rama se u postizbornom periodu očigledno opredijelio za terensku agitaciju, tako da njegova posjeta Tuzima predstavlja de fakto postizbornu terensku kampanju za DPS.

Ovako analitičar Igor Damjanović komentariše vijest da je premijer Albanije Edi Rama juče boravio u privatnoj posjeti Crnoj Gori, gdje je u Tuzima razgovarao sa predsjednikom te opštine Nikom Đeljošajem.

Šta Rama radi u Crnoj Gori

Rama se, prema navodima medija, u Tuzima u restoranu ,,Ilirija“ sastao neslužbeno sa Đeljošajem, gdje su razgovarali više od sat vremena.

Analitičar Damjanović pak podozreva da Ramina iznenadna posjeta Crnoj Gori ima veze sa signalima da bi Albanska lista koju predvodi Đeljošaj mogla uskoro da otpočne pregovore oko učešća u novoj vlasti.

„Svrha posjete bio je razgovor sa Nikom Đeljošajem, poslanikom Albancem koji je prije samo nekoliko dana podržao izbor Alekse Bečića za predsjednika Skupštine Crne Gore i izrazio načelnu spremnost da učestvuje u radu buduće vlade. Stoga, nema nikakve sumnje da je ovdje riječ o snažnom pritisku na Đeljošaja, grubom miješanju u unutrašnja važna politička pitanja susjedne suverene zemlje, kao što je izbor nove vlade“, kaže Damjanović za Sputnjik.

„Možemo samo pretpostaviti kako bi se uznemirili državni organi i tzv. NVO sektor da su na sličan način na prilike u Crnoj Gori pokušali da utiču državni funkcioneri Republike Srpske i Srbije, odnosno ruski ambasador u Podgorici Vladislav Maslenikov. Međutim po pitanju Edija Rame ćute svi i prave se kao da se posjeta nije dogodila“, dodaje naš sagovornik.

Ramina poseta opomena za pobjednike izbora – požurite

Damjanović stoga upozorava da posjeta albanskog premijera pokazuje i da Milo Đukanović možda pokušava da u postizbornoj neodlučnosti i, kako kaže, sitnoj trgovini pobjednika izbora, za sebe traži šansu da nekako sačuva vlast.

„Zato bi Ramina posjeta morala da bude otrežnjujuća za pobjednike izbora, da momentalno sjednu za pregovarački sto i u narednih nekoliko dana postignu saglasnost oko podjele resora u vladi koju su građani Crne Gore izabrali 30. avgusta“, decidan je ovaj analitičar.

I dok državna „Pobjeda“ Raminu nezvaničnu i iznenadnu posjetu Tuzima pravda navodnom činjenicom da je premijer Albanije u posljednjih godinu nekoliko puta privatno boravio u Tuzima jer „u Malesiji ima rođake“, jedini koji je za sada zvanično reagovao u Crnoj Gori je Srpski nacionalni savjet čiji je predsjednik dr Momčilo Vuksanović ocijenio da je Ramina posjeta „neprijateljski akt prema građanima Crne Gore“.

„Ovo nije prvi put da se Rama pojavljuje kao mentor albanskih stranaka, što je potvrdio i direktnim miješanjem u unutrašnja pitanja Crne Gore uoči parlamentarnih i lokalnih izbora, kada je pozvao svoje sunarodnike da glasaju za bivšu vladajuću koaliciju“, rekao je Vuksanović.

Može se samo zamisliti, istakao je on, kakvo bi reagovanje javnosti u Crnoj Gori bilo da je u nenajavljenu posjetu srpskim strankama i organizacijama došao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nebojša Popović (Sputnik)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …