Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU- IRAN IH NADIGRAO: IZGUBILI RAT PROTIV HUTA U JEMENU- OVO SE DOGODILO!

TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU- IRAN IH NADIGRAO: IZGUBILI RAT PROTIV HUTA U JEMENU- OVO SE DOGODILO!

Saudijska Arabija je konačno izgubila rat protiv Jemena. Nema odbrane protiv novog oružja koje su Huti nabavili. Ovo je bio presudan napad:

Dronovi, koje su u Jemenu pokrenuli pobunjenici Huti, napali su u subotu ogromno naftno i gasno polje Saudijske Arabije, uzrokujući ono što je kraljevstvo opisalo kao “ograničen napad” u drugom takvom nedavnom napadu na njihovu ključnu energetsku industriju.

Saudijsko priznanje napada usledilo je satima nakon što je vojni portparol Huta objavio video izjavu u kojoj tvrdi da su pobunjenici lansirali 10 bespilotnih letelica koje su ciljale na to područje u njihovoj, do tada najvećoj, operaciji ikada. Pretio je da će uslediti još napada.

Napad je šah-mat potez protiv Saudijaca. Šajbah je oko 1200 kilometara od teritorije pod kontrolom Huta. Postoji mnogo važnijih ekonomskih ciljeva unutar tog raspona:

Udaljenost polja od teritorije Jemena koju drže pobunjenici ukazuje na domet hutskih, bespilotnih letelica. Američki istraživači kažu da nova bespilotna letelica UAH-X verovatno ima domet do 1.500 kilometara (930 milja). To stavlja saudijska naftna polja, nuklearnu elektranu u Emiratima i međunarodni aerodrom u Dubaiju u njihov domet.

Analitičari veruju da su dronovi Huta verovatno programirani da napadnu određene geografske širine i dužine i da se ne mogu kontrolisati kada izađu iz radijskog dometa. Huti su koristili bespilotne letelice koje se teško mogu pratiti radarima, kako bi napale rakete Saudi Patriot, kao i neprijateljske trupe.

Napad konačno pokazuje da je najvažnija imovina Saudijaca sada ugrožena. Ova ekonomska pretnja se nadovezuje na deficit od sedam odsto budžeta koji MMF predviđa za Saudijsku Arabiju. Dalje bombardovanje Saudijske Arabije protiv Huta sada će imati veoma značajne dodatne troškove koji mogu čak ugroziti održivost saudijske države.

Dronovi i rakete koje Huti koriste su kopije iranskog dizajna i sastavljeni su u Jemenu uz pomoć libanskih stručnjaka Hezbolah. Pre četiri dana delegacija Huta posetila je Iran. Tokom posete vrhovni vođa ajatolah Ali Kamenei prvi put je javno priznao da Huti imaju podršku Irana:

„Treba podržati ujedinjen i koherentan Jemen sa suverenim integritetom. S obzirom na versku i etničku različitost Jemena, zaštita integriteta Jemena zahteva unutrašnji dijalog“.

Poseta Teheranu dokazala je da Huti više nisu nepriznati, izolovani pokret:

Zvaničnici iz Irana, Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, kao i jemenskog pokreta Huti Ansarulah, razmenili su mišljenja o političkom rešavanju produženog rata u zemlji Arapskog poluostrva. Sastanak je održan u subotu u iranskom ministarstvu spoljnih poslova u Teheranu.

Predstavnici su na sastanku objasnili stavove svojih vlada u vezi sa razvojem događaja u Jemenu, uključujući politička dešavanja i ratišta, kao i humanitarnu situaciju u zemlji.

Oni su naglasili potrebu za momentalnim prekidom rata i opisali politička sredstva kao konačno rešenje krize.

Rat protiv Jemena, koji je MbS započeo u martu 2015. sada je definitivno izgubljen. Ni Sjedinjene Države, ni Evropljani neće pomoći Saudijcima. Ne postoje tehnološka sredstva koja bi mogla da odgovore na takve napade. Siromašni Jemen pobedio je bogatu Saudijsku Arabiju.

Saudijska strana će morati da pristane na političke mirovne pregovore. Jemenski zahtev za plaćanjem odštete biće neminovan ali Saudijci nemaju druge alternative osim da prihvate sve što Huti zahtevaju .

Napad je, međutim, iznedrio još jednu važnu činjenicu. To što je Iran snabdevao svoje saveznike u Jemenu bespilotnim letelicama, sa opsegom od 1.500 kilometara, znači da njegovi saveznici u Libanu, Siriji i Iraku imaju pristup sličnim sredstvima. Izrael i Turska će to morati da uzmu u obzir. Američke baze duž Persijskog zaliva i u Avganistanu takođe moraju pripaziti.

Webtribune,rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …