Home / TEMA DANA / ŠOKANTNA ANALIZA: RUSIJI SE NE PIŠE DOBRO- PUTIN SMENIO JEDINOG ČOVEKA KOJI JE MOGAO DA SE ODUPRE AMERICI..

ŠOKANTNA ANALIZA: RUSIJI SE NE PIŠE DOBRO- PUTIN SMENIO JEDINOG ČOVEKA KOJI JE MOGAO DA SE ODUPRE AMERICI..

Piše, Pol Krejg Roberts

Sa kontinentalnim pljačkanjima SAD-a, američki kapitalizam se nadao da će nastaviti da se bogati pljačkajući Rusiju kao što su to radili tokom Jeljcinovog predsedništva, pažljivo uključujući ruske „atlantske integracioniste“ u pljačku kako bi imali podršku liberalnih, progresivnih snaga u Rusiji za otimanje Rusiji njene imovine.

Ali Putin je manje-više zaustavio američko / izraelsko pustošenje Rusije, iako se to i dalje nastavlja neoliberalnom ekonomijom kojom Harvard ispira mozak ruskoj centralnoj banci i ekonomskoj profesiji. Ruski ekonomisti kojima je mozak ispran glavni su razlog što je Vašington u stanju da sankcioniše snažnu zemlju poput Rusije ekonomskim sankcijama.

Zavisnost američkog kapitalizma od pljačke razlog je što Vašington želi da sruši narodnu vladu Venecuele. Čavez je uspostavio reformističku vladu u Venecueli, a Maduro je održao.

Reformistička vlada nacionalizovala je zalihe nafte u Venecueli. Umesto da američke naftne kompanije odnesu profit, on je zadržan unutar zemlje čime su podigli stopu pismenosti i smanjili stopu siromaštva. Američki kapitalizam želi povraćaj prihoda. Zbog toga Vašington napada Venecuelu.

Isto važi za Iran. Iranci su bili prvi i najuspešniji u skidanju jarma američkog imperijalizma. Oni su svrgli američku marionetu Šaha 1979. godine i iskoristili prihode od nafte za razvoj Irana, umesto za kupovinu oružja iz američkog vojno-bezbednosnog kompleksa.

Sva propaganda protiv Irana deo je napora dopunjenog sankcijama kako bi se ponovo stekla kontrola nad iranskim naftnim bogatstvom i kako bi se Iran isključio kao snabdevač militantne grupe Hezbolah, koja je sprečila okupaciju Izraela od strane Južnog Libana.

Rusija i Kina su takođe na udaru, a vlade obeju zemalja nastavljaju lakoverno da igraju po američkim pravilima. Obe vlade dozvoljavaju nevladinim organizacijama, koje finansira američka država, da deluju u njihovim zemljama u otvorenim, izdajničkim aktivnostima protiv vlada. Ulični protesti u Hong Kongu, koji su u toku, jesu operacija Vašingtona usmerena na podrivanje ugleda i stabilnosti kineske vlade.

Tolerancija Putinove vlade prema američkim izdajnicima rezultirala je nedavnim neredima i protestima koje je ruska policija bila primorana da suzbije. Ruska vlada nije istraživala protestante i njihove američke finansijere, već policiju zaduženu za održavanje javnog reda u Rusiji!

Ruska policija je, prema mišljenju ruske vlade, kritikovana kao “previše brutalna”. Ovako zbunjena vlada ima nisku stopu preživljavanja. Možda je situacija u Rusiji drugačija od načina na koji je predstavljena u američkim medijima, ali način na koji je predstavljena u SAD-u je način na koji je svet vidi. A to ne ide u korist Rusije.

Ne čudi što Vašington smatra Putina i kinesko rukovodstvo političarima sa kojima se može suočiti.

Možda su Rusija i Kina toliko očajne u dokazivanju Zapadu koliko su demokratske dozvoljavajući strane orkestrirane pobune. Mladi iz Hong Konga koji mašu američkim zastavama verovatno nisu svesni da SAD-om vlada manja i lošija oligarhija od kineske.

SAD ne dozvoljavaju da strane države, osim Izraela, finansiraju nevladine organizacije posvećene uticaju na vladu Sjedinjenih Država. Nisu poznate nijedne ruske, kineske, iranske ili venecuelanske nevladine organizacije kojima je dozvoljeno da deluju u SAD-u.

Ko može da zamisli Izrael kako dozvoljava palestinskim nevladinim organizacijama da deluju u Izraelu i priređuju ulične demonstracije i nerede. U Sjedinjenim Državama predsedniku nije dozvoljeno čak ni da komunicira s Rusijom, a da ne bude optužen da je „Putinov pijun“ umešan u zavere za prodaju Amerike Rusiji.

Rusija ima jednog ekonomistu koji razume ekonomiju. Njegovo ime je Sergej Glazjev. Glazjev, najkompetentniji ekonomista u Rusiji, razume da ekonomski razvoj Rusije ne zavisi od stranih kredita i kapitala iz inostranstva. Krediti sa Zapada su jednostavno način da se Rusija zadrži u rukama spoljnih kreditora, kao što se to dogodilo s Grčkom. Prema nedavnom izveštaju, Glazjev je smenjen sa mesta Putinovog savetnika.

Čekajući priliku za nastavak eksploatacije Rusije, Irana, Venecuele i Kine, američki kapitalizam će u međuvremenu pljačkati ono što je ostalo od javnih površina – nacionalne šume, parkove, spomenike i utočišta divljih životinja.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …