Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU: RUSI POVUKLI POTEZ KOJI ZAUSTAVLJA NAPAD NA IRAN- OVO SE DEŠAVA..

TEŠKA POMETNJA NA ZAPADU: RUSI POVUKLI POTEZ KOJI ZAUSTAVLJA NAPAD NA IRAN- OVO SE DEŠAVA..

Rusija je voljna da obezbedi sistem vazdušne odbrane S-400 Iranu, čim iz Teherana stigne zahtev, saopštila je u petak Savezna služba za vojno-tehničku saradnju (FSMTC).

„Otvoreni smo za pregovore o snabdevanju S-400 Triumph sistema protivadušne odbrane, uključujući Iran. Pored toga, ova oprema nije podložna ograničenjima nametnutom Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2231 od 20. juna 2015. godine. Nismo dobili nikakav zvanični zahtev od naših partnera po ovom pitanju”, izjavili su iz kancelarije za medije FSMTC –a, na forumu ARMI 2019. godine.

FSMTC je S-400 nazvao jedinstvenim, protivazdušnim, odbrambenim sistemom sposobnim da neutrališe najnaprednija sredstva vazdušnog napada i projektile. “Nije iznenađujuće, mnogi naši partneri pokazuju ozbiljan interes za ovaj sistem.”

Ali Šamkani, sekretar iranskog Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, rekao je da će, ukoliko bude potrebno, Iran održati pregovore sa Rusijom o mogućnosti kupovine S-400. Istovremeno je, zamenik ruskog premijera Juri Borisov, istakao da još uvek nije primljen nikakav zahtev za kupovinu od Irana.

Ranije je Bloomberg pisao da bi Rusija odbacila zahtev Irana za kupovinu sistema S-400, pozivajući se na izvore koji su upoznati sa situacijom. U međuvremenu, komentarišući vesti, Moskva kaže da nema informacija da bi Rusija odbila da proda S-400 protivavionske sisteme Iranu. Vest je usledila u trenutku eskalacije napetosti na Bliskom istoku.

Iako je to odbrambeni sistem, ruski S-400 izaziva sve veću političku štetu Vašingtonu, koji se kategorički protivi izvozu tih presretača.

S obzirom na neuspeh američkih pokušaja, da se spreči prodaja ovih sistema protivazdušne odbrane drugim zemljama, S-400 bi se mogao klasifikovati kao geopolitičko oružje, tvrdi kolumnista ruskog lista Vzglyad.

Pored toga, ovi sistemi su dobar pokazatelj promene ravnoteže snaga na međunarodnoj sceni, posebno nakon što je donesena CAATSA.

Amerikanci su predvideli da će uz pomoć ovog zakona biti moguće ograničiti prodaju ruskog naoružanja na međunarodnom tržištu, posebno kada su u pitanju američki saveznici u oblasti ratne opreme, ističe Akopov.

Prema njegovim rečima, desilo se suprotno. Pritisak koji ovaj zakon vrši naveo je zemlje da okrenu leđa Sjedinjenim Državama. Očigledno, ovaj efekat izaziva ozbiljnu štetu američkom imidžu, jer su kao odgovor na ultimatum SAD sprovedena javna odbacivanja.

(Webtribune.rs)

Check Also

RUSKI EKSPERT OTKRIO: RAT U DONBASU ĆE OTVORITI VRATA RUSIJI DA UZME POLA UKRAJINE

Ruski vojni ekspert upozorio do čega mogu dovesti provokativne aktivnosti oružanih snaga Ukrajine u Donbasu …