Home / TEMA DANA / TEŠKA POMETNJA U PENTAGONU: RUSI SPREMILI NOVU VOJNU STRATEGIJU- OVO SE DEŠAVA..

TEŠKA POMETNJA U PENTAGONU: RUSI SPREMILI NOVU VOJNU STRATEGIJU- OVO SE DEŠAVA..

Stručnjaci američkih vojnih službi, posebno oni koji su se specijalizovali za odbranu i bezbednost, i koji i dalje pažljivo prate procese vojnog razvoja u Rusiji, procenjuju njihovo stanje i predviđaju različite aspekte njihove buduće transformacije i promene u moskovskim strateškim pristupima upotrebe vojne sile, kratkoročno i dugoročno.

Visoki zvaničnici sugerišu da Vašington i njegovi saveznici pokušavaju da obuzdaju ili zastraše Rusiju. Kao dokaz navode najnoviju Nacionalnu strategiju odbrane i Pregled nuklearne politike.

Pentagon je ponovo skrenuo pažnju na konkurenciju velikih sila i rotaciono prisustvo snaga NATO-a u istočnoj Evropi. Neke formulacije iz ažurirane vojne doktrine verovatno će odražavati ovaj rastući pesimizam.

Sve dublje nepoverenje Zapada postalo je istaknuto svojstvo Ruske strategije nacionalne bezbednosti za 2015. i Ruskog koncepta spoljne politike za 2016.

Tokom poslednje dve godine, ruska vlada je aktivno ažurirala niz strateških dokumenata koji se odnose na nacionalnu bezbednost i unutrašnju politiku.

U julu, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaj Patrušev je rekao da će Rusija sledeće godine prilagoditi svoju strategiju nacionalne bezbednosti.

Prethodne dve vojne doktrine objavljene su 2010. i 2014. kao deo kombinovanja nekoliko drugih strategija u vezi sa nacionalnom bezbednošću, od kojih je većina napisana pre 2020. godine.

Imajući u vidu percepciju ruskih lidera o nadolazećim pretnjama, njihovim zvaničnim izjavama, oblastima modernizacije oružanih snaga i učešću u neprijateljstvima od kada je objavljena poslednja vojna doktrina 2014., sledeće odredbe će biti uključene u novu vojnu doktrinu Kremlja:

– pretežno korišćenje neprisilnih metoda pre i tokom procesa vojnih sukoba;

– primena aktivnih odbrambenih strategija;

– uvođenje koncepta ograničene akcije;

– rastuća uloga privatnih vojnih kompanija;

– pristupi formiranju sistema kontrole oružja u budućnosti;

– održavanje principa upotrebe nuklearnog oružja;

– potreba da se oružane snage opreme novim vrstama oružja, borbenom robotikom i sistemima veštačke inteligencije;

– definisanje konkurencije velikih sila;

Koliko će predviđanja stručnjaka odgovarati stvarnosti, pokazaće vreme. U međuvremenu, stvar nije u zaustavljanju trke u naoružanju, već samo u njegovom daljnjem porastu.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …