Home / TEMA DANA / TEŽAK ŠOK U PENTAGONU, OVOME SE NISU NADALI: Kina iznenada sagradila šestu generaciju borbenih aviona..

TEŽAK ŠOK U PENTAGONU, OVOME SE NISU NADALI: Kina iznenada sagradila šestu generaciju borbenih aviona..

500

Kineska publikacija Šangajske Vesti objavila je da Kina aktivno radi na stvaranju multifunkcionalne letelice šeste generacije. Takođe je rečeno da je Kina postigla značajan napredak u tom polju uz pomoć prvoklasnih ruskih naučnika.

Članak u kineskoj publikaciji navodi nekoliko detalja o novoj letelici koja se opisuje kao „najnapredniji predstavnik svoje klase.“ Avion ima napredan navigacioni sistem koji efikasno funkcioniše čak i u složenim meteorološkim uslovima, u bilo koje doba dana i godine.

Letelica, poznata po imenu Huolong („Vatreni zmaj“) dolazi sa unutrašnjim navigacionim sistemom, doplerskom brzinom i meračem demoliranja, automatskim radio kompasom, navigacionim radio-tehničkim (satelitskim) sistemom koji funkcioniše na velikoj razdaljini, radio-tehnički sistem za blisku navigaciju, sistem određivanja obostranih koordinata i signalizirajuće svetlo.

Biće teško osobama koje nisu stručnjaci da razlikuju ovu letelicu od borbenog aviona pete, ili čak četvrte generacije. Stručnjaci će možda takođe imati poteškoća s tim jer još uvek ne postoji univerzalan koncept letelice šeste generacije.

Borbeni avioni pete generacije se tek uvode. U martu ove godine je objavljeno da je Kina usvojila J-20 letelicu koja je svoju premmijeru imala u novembru 2016. godine. Relativno kratak vremenski period od prvog prikazivanja do stavljanja letelice u upotrebu je povod za uzbunu, iako je moguće da su kineski inženjeri dalje razvijali letelicu bez mnogo oglašavanja o tome. Pritom, stručnjaci su napomenuli da su Kinezi imali velike probleme sa motorima za novu borbenu letelicu.

Vredi spomenuti da Rusija takođe ima problema sa razvojem motora za letelice pete generacije. Krajem avgusta ove godine, zamenik ministra odbrane Juri Borisov je rekao da će serija Su-57 (prethodno poznata kao PAK FA T-50) biti puštena za upotrebu 2018.-2019. godine. Međutim, to če biti avioni sa takozvanim „motorima prve faze.“

„Nastavljamo sa prvom fazom isprobavanja. Prva serija Su-57 će biti spremna 2018.-2019. Nakon toga će druga faza započeti sa novim motorima,“ izjavio je Borisov na Armi-2017 forumu.

Što se tiče motora „druge faze,“ veruje se da će novi motori značajno prevazići trenutne u smislu upotrebe goriva i specifične vučne snage, dok će u pogledu dizajna i tehnološkog performansa i parametara u potpunosti biti potpuno u skladu sa svetskim nivoom motora avijacije pete generacije.

U suštini, ovo je komplikovan ali rešiv problem. To podstiče ozbiljne sumnje o „najnaprednijem“ Huolong borbenom avionu šeste generacije Republike Kine.

Informacije o celoj grupi prvoklasnih ruskih naučnika koji su naporno radili da naprave super-razarač za kinesku vojsku će možda dovesti do još mnogo pitanja. Generalno govoreći, kako bi postigla dobre rezultate, Kina bi morala da uveze ceo dizajnerski biro. Naravno, u Kini ima stranih naučnika koji žive rade tamo. Ne tako davno je, na primer, objavljeno da su se stručnjaci sa sada raspadnutog Antonov dizajnerskog biroa Ukrajine preselili da rade u Kini. Međutim, ne izgleda kao da je mnogo njih tamo u cilju da naprave novi avion o kojem se čak i mnogi specijalisti raspituju.

Vojni stručnjak Aleksej Leonkov, veruje da su vesti o kineskoj borbenoj letelici šeste generacije neproverene. Po rečima stručnjaka, Rusija i Kina su dugo sarađivale na letelici pete generacije ali je ova saradnja bila zvanična i legalna. „Postoje određene granice i poteškoće ove saradnje jer je kineska letelica pete generacije opremljena motorima četvrte generacije,“ objašnjava on.

Webtribune.rs

Check Also

KINESKI STRUČNJACI TVRDE: AKO RUSI POŠALJU „SATANU 2“- JAPAN ĆE ZAVRŠITI POD VODOM!

Kineski stručnjaci portala „Baijiahao“ pripremili su materijal u kojem su razmotrili hipotetičku mogućnost vojnog sukoba …