Home / TEMA DANA / TEŽAK UDAR NA AMERIKU I PENTAGON: Rusija počela da gradi svetski internet.. (VIDEO)

TEŽAK UDAR NA AMERIKU I PENTAGON: Rusija počela da gradi svetski internet.. (VIDEO)

Rusija je počela da gradi alternativni internet, ne na papiru, već u stvarnosti. Zašto nam je to potrebno, i kako će to funkcionisati, analiziraćemo u ovom članku.

Vreme tehnologije

Rusija je počela da radi na stvaranju globalnog satelitskog internet sistema “Sfera.“ Projekat podrazumeva postavljanje sistema koji se sastoji od 640 malih satelita koji će obezbediti integrisanu komunikaciju, navigaciju i daljinsko očitavanje širom planete.

Ovaj neverovatno kompleksan ali primenjiv zdatak će nam omogućiti da kreiramo sopstveni nacionalni sistem pristupa Internetu i mobilnim komunikacijama, nezavisno od trećih zemalja. Međutim, ovaj projekat je samo deo sveobuhvatne strategije za jačanje informacionog suvereniteta naše zemlje, izveštava ruski novinar Evgeni Super.

Sada radimo na izgradnji sopstvenog sistema korena DNS servera, nezavisno od ICANN-a, koji generalno određuju rad globalne primene interneta i većina je sada pod kontrolom SAD-a. Zasnovan je na idejama oca kineskog firewall-a Fan Binsina, što ukazuje na mogućnost da nekoliko zemalja, poput Rusije i Kine, kreira direktnu komunikaciju zaobilazeći korene DNS servera u SAD.

Uprkos činjenici da je internet već odavno postao deo našeg života, mi smo na pragu ere interneta, u kojoj će se značaj ove mreže povećati. Međutim, zapravo, Rusija nije naoružana pred Vašingtonovim pokušajaima da nas isključe, ako ne iz čitave mreže, onda iz mnogih njenih važnih komponenti, na primer, elektronskih sertifikata.

Za razliku od Kine, mi nemamo sertifikat zemlje, što znači da se sa samo jednim klikom “u inostranstvu“ može stvoriti veliki broj problema za nas, uključujući u transportu i drugim kritičnim infrastrukturama. A ovo su samo neke od najverovatnijih pretnji.

Svi naši napori su sada usmereni na prevazilaženje ove zavisnosti što je pre moguće. Ali, važno je shvatiti da ne govorimo o kreiranju naše izolovanosti od svetskog Interneta. Pokušavamo da osiguramo našu sposobnost da koristimo svetsku mrežu, a da ne budemo zakačeni za “inostrani prekidač.“ U slučaju uspešne implementacije, korisnici u Rusiji uopšte neće primetiti nikakve nelagodnosti.

Prvi sateliti sistema Sfera će biti lansirani u orbitu 2022. godine. Do 2028. godine će biti završeno formiranje grupe. Kao i svi veliki projekti, ovaj će stvoriti mnogo drugih. Na primer, za lansiranje satelita će biti potrebno kreirati najmanje 25 svemirskih vozila za isporuku Angara, koji će prevoziti kreacije Energomaša i Hruničev centra.

Ove jeseni će početi građevinski radovi na novom kompleksu za lansiranje Angara raketa na kosmodromu Vostočni. Sami sateliti, u količini od najmanje 640 komada, biće proizvedeni u Rusiji, a to će zahtevati izgradnju novih fabrika koje proizvode bazu svemirskog elementa sa tipom-nominalno 22 nanometra. To će dati podsticaj razvoju domaće mikroelektronike.

Govorićemo o još jednom važnom pravcu informacionog suvereniteta odmah nakon kratkog rezimea naših pobeda.

Vreme pobeda

Ruski učenici i studenti i dalje uživaju svojim pobedama na međunarodnim naučnim takmičenjima. Na međunarodnoj biološkoj olimpijadi u Teheranu, ruski tim je osvojio tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Na međunarodnoj olimpijadi fizike, ruski školski tim je pokazao izvanredan rezultat osvojivši jednu srebrnu i četiri zlatne nagrade.

Na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, sudenti državnog univerziteta u Sankt Peterburgu su prevazišli 70 univerzitetskih timova iz celog sveta i postali pobednici. Naši momci su na 50. međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Češkoj Republici i Slovačkoj osvojili dve zlatne i dve srebrne medalje. Drugi put za redom, ruski tim je osvojio Evropsku juniorsku olimpijadu u informatici. I konačno, naš tim školaraca je na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Rumuniji odneo pet zlatnih medalja u Rusiju. I želimo našim momcima još pobeda.

Uradi sam

Kao što je gore navedeno, Rusija ne želi da se izoluje od svetskog interneta, naprotiv, pozivamo ceo svet da uči o našoj zemlji, uključujući i korišćenje interneta. Pre dve godine, započeli smo otvorenu registraciju u zoni domena .RUS. Ovaj projekat su inicirale i razvile ruske kompanije iz Povolškog federalnog okruga. Domen .RUS je u vlasništvu ruskog pravnog lica i omogućava, za razliku od poznate zone .RU, da se ime sajta upiše na ćirilici.

U ovom trenutku, mreža ćiriličnih adresa u zoni .RUS aktivno raste i razvija se. A ovo je takođe i borba za naše mesto pod elektronskim suncem. Oko 300 miliona ljudi u svetu zna ruski i cilj ovog projekta je da se ujedine svi ljudi, čak i oni koji žive izvan Rusije, u jedan informacioni prostor ruskog jezika. Ovo pomaže promovisanju jezika, a time i jačanju položaja zemlje. I, ako nas domen .RF ograniči na teritoriju savremene Ruske Federacije, ona .RUS potvrđuje tezu da se Rusija ne završava nigde.

Naš program “Vreme, napred!“ se takođe pridružio projektu razvoja ćirilične zone i poziva vas da kreirate zanimljive i korisne resurse za društvo u domenu .RUS.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …