Home / TEMA DANA / THE TIMES: NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA 2020. DOGODIĆE SE GRAĐANSKI RAT U SAD

THE TIMES: NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA 2020. DOGODIĆE SE GRAĐANSKI RAT U SAD

Donald Tramp će do međuizbora za kongres SAD, koji će biti održani 6. novembra, održati 11 mitinga na kojima je podržati kandidate svoje republikanske partije.

Kako je saopštila bela kuća, prvi miting će održati na Floridi 31. oktobra, a potom redom –  Misuri (1. novembra), Zapadna Virdžinija i Indijana (2. novembra), Montana i Florida (3. novembra), Džordžija i tenesi (4. novembra) i Ohajo. Indijana i Misuri (5. novembra).

Amerikanci će 6. novembra glasati za 435 kongresmena i 35 senatora, plus – za guvernere 39 saveznih država.

Pred demokratama je zadatak da ne izgube ni jedno senatorsko mesto koje trenutno drže, va da republikancima preotmu najmanje dva da bi imali većinu u gornjem domu Kongresa SAD.

Istoričar Nil Ferguson, saradnik-komentator lista The Times, ocenio je da će se izbori održati u vreme zaoštravanja unutrašnjih protivrečnosti i napetosti i `kulturnog konflikta koji ima i ideološke i geografske granice`.

Ferguson je posebno upozorio da već naredni predsednički izbori, koji će se održati u jesen 2020-te, mogu dovesti do „konačnog raskola u društvu i novog građanskog rata u Sjedinjenim Državama“.

Ferguson je podsetio da je na početku Hladnog rata žena fizičara Aleksandra Langsdorfa smislila „Časovnik Sudnjeg dana“ koji pokazuje kolika je (po procenama naučnika) realna opasnost od tehnogene (nuklearne) katastrofe. „Ponoć“ na tom časovniku bi označila „nuklearni Armagedon“.

Ferguson je napisao da ne sumnja da u američkim naučnim krugovima neko već smišlja „Časovnik Sudnjeg dana građanskog rata u SAD“.

Prema njegovim rečima, na socijalnim mrežama se među Amerikancima već poduže vodi „svojevrsni kulturni građanski rat“.  A taj `rat` se sa približavanjem kongresnih međuizbora velikom brzinom zaoštrava.

Kao jedan od primera je naveo: „bezumno samobičevanje profesora Univerziteta Emori koji je odlučio da sam sebe osudi za „grešne seksističke misli“. I dodao: „Njemu bi se veoma svidela Maova kulturna revolucija“.

Ferguson, naravno, još mnogo jačim dokazom smatra pakete-bombe koje su dobili Barak Obama, Hilari Klinton i još desetak poznatih američkih liberala. On je uveren da će ti `paketi` samo dati novu hranu proročanstvima da će u SAD doći do „drugog građanskog rata“ jer su ih neki – ne čekajućži nikakvu istragu – odmah pripisali Trampu.

O u tom kontekstu podseća da je prošle godine pristalica demokrate Bernija Sandersa, izvesni Džejms Hodgkinson, izvršio atentat na republikanca Stiva Skalizea.

Ferguson je uveren da će masakr u sinagogi Pitsburga samo dodatno pogoršati situaciju.

On je ukazao da među onima koji zaziru od građanskog rata ima „običnih paničara“, ali upozorava da i istoričar Viktor Dejvis Hanson, sa Huverovog instituta, takođe upozorava: „Sjedinjene Države su na pragu pravog građanskog rata“.

Ferguson navodi i tvrdnju Rejhana Salama, komentatora konzervativne National Review, da će se SAD  bez ozbiljne reforme imigracione politike „raspasti na delove“..

A takođe opominje da punu pažnju zaslužuje istraživanje Pitera Turčina koji je utvrdio da u SAD deluje nekoliko faktora političke nestabilnosti, među kojima je najopasniji socijalna neravnopravnost koja će biti na vrhuncu upravo 2020-te, što će SAD  suočiti sa rizikom „krvavih potresa“.

Hanson je čak ubeđen da napetost do koje u SAD dovode globalizacija, internet i levičarenje na univerzitetima proizvode ideološki i geografski raskol u zemlji. On smatra da u SAD već postoji „toksična atmosfera koja liči ne samo na 1850-te godine već i na peti vek pre naše ere kada su unutrašnje protivrečnosti razorile starogrčke gradove-države.

Sam Ferguson je optimista i veruje da je od „kulturnog rata“ umorna već „većina normalnih Amerikanaca“ i da će se ekstramna desnicai  eksptremna levica pokazati kao dve „bučne manjine“. Drugim rečima:  da će SAD ipak izbeći pravi građanski rat.

Hanson, međutim, upozorava da je istorija ne jednom pokazala da agresivne manjine uspevaju da prisile većinu da se prećutno saglasi sa nasiljem.

Ferguson zaključuje ovako: „Na Časovniku Sudnjeg dana Građanskog rata“ sad je pre 11:58 nego 11:08. Zabrinut sam i zbog čoveka koji mi jeukazao da sadašnja situacija ima sličnost sa 1860-om ukazao. jer, taj čovek je bivši Trampov savetnik Stiven Benon“.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …