Home / TEMA DANA / UMESTO MERKELOVE DOLAZI ČOVEK KOJI „POSEDUJE SVET“: Njegovo ime je Fridrih Merc i ŠEF JE „BLEKROKA“!

UMESTO MERKELOVE DOLAZI ČOVEK KOJI „POSEDUJE SVET“: Njegovo ime je Fridrih Merc i ŠEF JE „BLEKROKA“!

Fridrih Merc, bivši šef poslaničke grupe Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i njene sestrinske bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), koji je prema informacijama medija spreman da se kandiduje za naslednika Angele Merkel na čelu CDU, od 2016. je šef operacija za Nemačku „Blekroka“, najveće svetske korporacije za upravljanje imovinom.

Prema podacima dostupnim na internetu, ova američka korporacija koju nazivaju i „kompanijom koja poseduje svet“ pošto ima udela u skoro svakoj globalno važnoj firmi, raspolaže sa 6,29 biliona (6.290 milijardi) dolara.

Ekonomist je pre pet godina objavio tekst posvećen „Blekroku“ u kojem je naveo da bi teoretičari zavere, na pitanje ko vlada svetom, verovatno prstom pokazali na globalne banke poput „Sitigrupe“, „Banke Amerike“ i „DžejPiMorgan Čejsa“, naftne gigante kao što su „Ekson mobil“ i „Šel“ ili kompanije poput „Epla“, „Mekdonaldsa“ i „Nestlea“ koje imaju milijarde dolara, ali da bi se teško bilo ko setio „Blekroka“ koji ima najveći pojedinačni ulagački udeo u svim pomenutim kompanijama.

U tekstu se navodi da je „Blekrok“ deoničar i u izdavačkoj kompaniji „Pirson“ koja je u to vreme bila vlasnik Ekonomista. Prema tadašnjim podacima, „Blekrok“ je kao najveći investitor na svetu direktno upravljao imovinom u vrednosti od 4,1 biliona (4.100 milijardi) dolara, a nadgledao još 11 biliona (11.000 milijardi) dolara putem sopstvene platforme za trgovanje „Aladin“.

Najozbiljuniji konkurent Mercu je Anegret Kramp-Karenbauer, koju u Nemačkoj, takođe, vide kao potencijalnu naslednicu Angele Merkel na čelu Hrišćansko-demokratske unije, aktuelna je generalne sekretarka najjače nemačke partije.

Ona je poziciju generalnog sekretara CDU preuzela 2018. godine.

Pre toga, od 2011. do 2018. godine bila je prva premijerka nemačke države Sarlend, i cetvrta žena uopšte koja je vodila neku saveznu nemačku državu.

Kramp-Karenbauer je od 2000. do 2004. godine bila ministarka unutrašnjih poslova Sarlenda, takođe kao prva žena koja je vodila taj resor u Nemačkoj.

Kasnije, u pregovorima o formiranju koalicine vlade, nakon saveznih izbora 2009. godini, Anegret Kramp-Karenbauer bila je deo delegacije CDU/CSU u radnoj grupi za kreiranje politike obrazovanja i istraživanja, koju su vodili Anet Šavan i Andreas Pinkvart.

Sarlend je najmanja od 16 saveznih država, odnosno pokrajina.

Kramp-Karenbauer je za generalnog sekretara CDU, nakon njene nominacije od strane kancelarke Merkel, izabrana sa 98,87 odsto glasova delegata.

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …