Home / TEMA DANA / TMURNE PROGNOZE: Evo šta čeka Evropu posle rušenja s vlasti Angele Merkel..

TMURNE PROGNOZE: Evo šta čeka Evropu posle rušenja s vlasti Angele Merkel..

web-tribune.com

 Biračko telo u Nemačkoj reklo je svoje: prvi put po uspostavljanju politike otvorenih vrata, Angela Merkel doživela je posledice.

Njena Hrišćansko-demokratska unija zabeležila je razočaravajući rezultat na izborima u tri pokrajine, a da stvar bude još gora, najviše je napredovala AfD, islamofobna ultradesničarska partija. Debakl Merkeline partije imaće veći uticaj nego što se to u prvi mah čini, a posledice će osetiti i Evropa. „Politiko“ izddvaja pet epiloga izbora u Nemačkoj.

1. Centar evropske moći pomerio se ka Bosforu

Nedeljni poraz stavio je kancelarku Merkel u još neugodniju poziciju od one u kojoj se već nalazila. „Politiko“ navodi da je Nemačka sada u milosti turskog predsednika Tajipa Erdogana. Krajem ove nedelje sledi nova runda pregovora lidera EU i Turske, koji mnogi u Nemačkoj vide kao poslednju šansu za spas Angeline politike i kontrolu izbegličkog talasa. Ipak, niko ne zna da se cenjka kao Turci. Ankara zna da je Merkelova očajna, te je zato turska delegacija sebi dala slobodu da traži po mnogima bezobraznu nadoknadu za zadržavanje migranata u Turskoj. Ona uključuje mogućih devet milijardi evra, članstvo u EU i potpunu viznu liberalizaciju za građane Turske. Iako je prvi zahtev Turaka odbila, nemačka kancelarka će morati dobro da se zamisli ovog puta, piše „Politiko“.

2. Kultura dobrodošlice je mrtva

Do sada, Merkelova je uspela da odbije napade političkih protivnika zbog svoje politike otvorenih vrata. Ignorisala je čak i pretnje i kritike iz bavarske CSU, najvećeg koalicionog partnera, koja se zalagala za strožu kontrolu na granicama i limitirani prijem migranata. Ipak, nedeljni izbori su otreznili kancelarku, a rezultati su pokazali da je ljudima dosta statusa kvo, navodi list. narednih dana, Angela Merkel može očekivati još žešći pritisak da zaustavi priliv migranata, kako iz EU tako i iz sopstvenog dvorišta. „Politiko“ navodi da ovoga puta kancelarkini protivnici neće prihvatii ne kao odgovor.

3. Trka za Angelinog naslednika je počela

Do početka izbegličke krize, Angela Merkel je delovala nepobedivo. Narod ju je obožavao, a nadimkom „muti“Merkel (mama Merkel), tepala joj je većina građana Nemačke. Ipak, njena nemogućnost da ubedi ostatak EU da pošeno preuzme deo tereta izbegličke krize, koji je tako spao na pleća Nemačke, merkelova je po prvi put postala ugrožena. Rezultati nedeljnih izbora najbolji su pokazatelj toga. A kada neko do skoro nepobediv počne da posrće, daje jasan signal političkim protivnicima da ozbiljnije pretenduju na kancelarsku fotelju.

4. I Nemačka, poput većine Evrope, naginje udesno

Nemačka je godinama važila za jednu od retkim evropskih oaza koja je bila pošteđena ultradesničarskih partija, barem onih relevantnih. Nemci su razvili jednu vrstu traume i velike odbojnosti prema nacionalizmu, pre svega zbog Hitlerovih užasa. Na kraju se ispostavilo da su glasači ultradesnice uvek bili tu, samo da – nisu glasali. U sve tri pokrajine u nedelju, AfD je dobila podršku onih koji do sada nisu glasali.

Takođe, privukla je hiljade onih koji su do skoro podršku davali Merkelinoj CDU, ljudima u kojima se očigledno probudilo razočarenje zbog prijema izbeglica. Rast podrške koju AfD dobija pokazuje da ultradesnica tu, i plania da dugo ostane na političkoj sceni, piše „Politiko“.

(Politico, Blitc)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …