Home / TEMA DANA / Tramp dolazi u Evropu sa novim moćnim oružjem protiv Rusije

Tramp dolazi u Evropu sa novim moćnim oružjem protiv Rusije

ratoborni-tramp-sinhua

Na sastanku sa liderima evropskih država u Varšavi Donald Tramp će tražiti povećanje isporuka američkog prirodnog gasa u Evropu, javlja Rojters, pozivajući se na Belu kuću.

Na sastanku koji bi trebalo da se održi u četvrtak u poljskoj prestonici, Tramp će objaviti da Vašington namerava maksimalno da olakša američkim kompanijama isporuke gasa u Centralnu i istočnu Evropu.

Republikanci, od kojih se mnogi zalažu za oštriji stav prema Rusiji, podržavaju isporuke gasa kao politički potez, navodi autor članka.

Povećanje izvoza američkog gasa smanjiće mogućnosti Rusije u regionu, izjavio je bivši glavni komandant zajedničkih snaga NATO-a u Evropi Džejms Džons.

„Izvozeći energente i pomažući državama koje nemaju dovoljno sopstvenih resursa da budu samostalnije i manje zavisne SAD mogu pokazati sopstvenu dobrotu“, rekao je on.

Očekuje se da će Sjedinjene Države zauzeti treće mesto u svetu po obimu izvoza gasa već 2020. godine. Međutim, prezasićeno tržište može, bez obzira na sve Trampove napore, ograničiti rast američkog izvoza energenata, naglašavaju autori. Rusija, osim toga, ima dosta prednosti na evropskom tržištu — geografsku blizinu i posedovanje cevovoda.

U Evropi očekuju da Tramp saopšti stav Vašingtona o „Severnom toku 2“, gasovodu koji planira da se izgradi preko Baltičkog mora do Nemačke. Senat SAD je odobrio nove sankcije protiv Moskve koje prete evropskim kompanijama kaznom za učešće u zajedničkim projektima sa Rusijom. Ovo je izazvalo negativnu reakciju nemačkog rukovodstva.

 

Check Also

ŠOK OTKRIĆE: SRBIJA NEMA NAJVEĆE ZALIHE LITIJUMA NA SVETU, NISMO NI U PRVIH 10! OVO JE ISTINA..

Naprednjački političari, očajni zbog pobune naroda protiv eksploatacije litijuma i dolaska kompanije Rio Tinto u …