Home / TEMA DANA / Tramp izazvao Putina na raketni dvoboj, ali to ima SKRIVENU pozadinu- EVO ŠTA JE U PITANJU..

Tramp izazvao Putina na raketni dvoboj, ali to ima SKRIVENU pozadinu- EVO ŠTA JE U PITANJU..

Bela kuća nije odustala od udara po Siriji, ali počinje da taktizira. Moguće je i da čeka dolazak u vode oko Bliskog Istoka udarne grupe brodova oko nosača aviona „Hari Truman“.
Zaista je mogue, ali sigurno ima i druge razloge.

U svakom slučaju, usred verbalnog rata povodom Sirije, portparolka Bele kuće – Sara Sanders – izjavila je da Moskva treba da pomogne Vašingtonu da shvati – da li je Rusija Sjedinjenim Državama neprijatelj ili nije. Pritom je naglasila:

„Mi smatramo da su se Rusi predstavili kao negativci, ali se nadamo da se to može promeniti. Rusija treba u tome da odigra svoju ulogu. To je na njima“.

Moguće je da je prelazak na taktiziranje povezano i sa telefonskim razgovorom Donalda Trampa i Eredžepa Tajipa Erdogana. A možda se Amerikancima ne sviđa što je sirijski vojni vrh svoju najbolju ratnu tehniku, uključujući i avione, već premestio u blizinu ruskih vojnih baza i objekata na teritoriji Sirije.

A kako se iz Moskve gleda na Trampovo taktiziranje – plastično pokazuju i ovi delovi analize Petra Akopova:

„Trampovi poslednji tvitovi mnoge su zbunili. Kako i ne bi kad je jednim pozvao Rusiju da obara lepe i pametne američke rakete – ako može, a apelovao na Moskvu da obustavi trku u naoružanju.

Američki udar po Siriji verovatno će uslediti u narednim satima. Ali, čak i ako bude odložen za dva-tri dana – to suštinski neće ništa izmeniti…

Međutim, Tramp je apsolutno jasan i shvatljiv u svojim potezima.

On je pomenuta dva tvita napisao i treći koji je ključniji:

„Neprijateljstvo sa Rusijom je umnogome uslovljeno lažnom i potkupljivom istragom povodom ruskog dosijea koju su organizovale pristalice demokrata ili ljudi koji su radili za Obamu“.

Sve je objašnjivo. U Sjedinjenim Državama poslednjih dana prva tema nije Sirija već – pretres ofisa Trampovog advokata Majkla Koena kod koga nisu traženi dokazi o povezanosti šefa SAD sa Rusijom, već bilo šta što bi ga moglo kompromitovati. Iza toga stoje oni koji već duže od godinu dana pokušavaju da ga potope pomoću „ruske veze“.

Stoga je Trampu sada potrebno da pažnju javnosti skrene sa „ruskog traga“ na bilo šta drugo. Pogotovo na nešto povezano sa Rusijom.

Od njega traže nove sankcije protiv Rusije i – on ih uvodi.

Insistira se da protera ruske diplomate i – on ih proteruje.

Sada se traži da se udari po Siriji zbog tobožnjeg hemijskog napada – hajde dokaži da nisi ruski agent.

Trampu je potrebno da ili udari po Siriji narednih sati, ili da objavi da je udare odložio, možda – da ih neće ni biti.

Prvi Trampov tvit (Rusijo, obaraj rakete – ako si u stanju) nije bio pretnja već poziv – hajde da proverimo čije je bolje oružje, naše ofanzivno ili vaše odbrambeno.

Da, opasno je i zabrinjavajuće, ali je ipak daleko od trećeg svetskog rata i direktnog sudara američkih i ruskih armija.

Ako do nečeg i dođe – biće to sudar tehnike sa obe strane, a žrtava ne bi trebalo da bude…

Čudno? Cinično? Da, naravno. Samo, ne zaboravljajmo da SAD ne žele direktan vojni sukob sa Rusijom.

Poslednja ozbiljna bitka u kojoj su se sudarili Rusi i Amerikanci bila je pre 45 godina, u decembru 1972-ge u Vijetnamu. Tada su Amerikanci u operaciji „Lajnbeker“, koja je trajala 12 dana, izgubili oko 80 aviona…

Check Also

RUSKE TRUPE U KAZAHSTANU ZA SAT VREMENA NEUTRALISALE NEKOLIKO STOTINA OBUČENIH MILITANATA

Ruske trupe koje su stigle u Kazahstan uspešno su izvele operaciju eliminisanja nekoliko stotina militanata …