Home / TEMA DANA / TRAMP NAJAVIO ŠOKANTNU ODLUKU: DA LI ĆE SE I OVO DESITI U AMERICI?!

TRAMP NAJAVIO ŠOKANTNU ODLUKU: DA LI ĆE SE I OVO DESITI U AMERICI?!

Donald Tramp je upozorio svoje političke protivnike da može u Sjedinjenim Državama uvesti vanredno stanje.

Ove njegove reči bile su upućene pre svega Demokratskoj partiji i njenoj većini u Predstavničkom domu Kongresa SAD koja se protiv podizanju ograde na granici sa Meksikom:

„Moguće je da ću proceniti da su vanredno stanje i ograda prema Meksiku potrebni radi bezbednosti SAD. Ako uvedem vanredno stanje – ogradu ćemo podići veoma brzo. Ja to mogu uraditi – ako poželim“.

Američki lider je na ovaj način odgovorio na direktno pitanje da li je moguće da preko vanrednog stanja obezbedi novac potreban za podizanje „meksičkog zida“jer je to jedini način da zaobiđe protivljenje demokrata u Kongresu SAD.

A da se Tramp uopšte ne šali – potvrdio je, posle susreta s njim, i vođa demokrata u Senatu SAD Čak Šumer.

Otkrio je da mu je šef države rekao da je spreman rad federalne vlade blokira još mesecima, pa čak i nekoliko narednih godina.

„Rekli smo predsedniku da treba obnoviti funkcionisanje Vlade SAD, ali je on protiv toga.

Tramp ne popušta zbog budžeta i ograde prema Meksiku, auprkos tome što mu je spiker predstavničkog doma – demokratkinja Nensi Pelosi – predočila da Demokratska partija ne namerava da pokreće pitanje njegovog odstranjivanja od vlasti (impičmenta).

On je povodom ove njene izjave rekao da to ne smatra nikakvim posebnim ustupkom: „Veoma je teško staviti po impičment predsednika koji izvanredno radi svoj posao“.

Ranije je – povodom priča o impičmentu – upozoravao da bi pokušaj njegovog svrgavanja doveo do građanskog rata i panike koja bi unazadila američku ekonomiju i sve obične građane SAD  učinila veoma siromašnim.

Tramp je potpredsedniku SAD Majklu Pensu poverio da rukovodi komisijom koja će se baiti „bezbednošću državnih granica“.

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …