Home / TEMA DANA / TRAMP NAJAVIO VOJNI SUKOB RUSIJE I AMERIKE: Asad će zažaliti zbog ovoga što je uradio- POČINJE BOMBARDOVANJE!

TRAMP NAJAVIO VOJNI SUKOB RUSIJE I AMERIKE: Asad će zažaliti zbog ovoga što je uradio- POČINJE BOMBARDOVANJE!

Bela kuća ne isključuje vojna dejstva protiv Sirije zbog informacije o hemijskom napadu u Dumi, izjavio je savetnik Bele kuće za bezbednost i borbu protiv terorizma Tomas Bosert.

Upitan da li sada treba očekivati novi napad SAD na Siriju uz upotrebu raketa, kao što je to bilo posle navodnog hemijskog napada u Han Šejhunu pre godinu dana, Bosert je rekao:

„Ne bih ništa isključio. Ovo su grozne fotografije. Proučavamo napad. Stejt department je juče dao izjavu. Viši članovi Trampovog kabineta za nacionalnu bezbednost razgovaraju o tome sa njim celo veče i jutro“, istakao je Bosert.

Ranije je predstavnik američkog Stejt departmenta rekao za Sputnjik da SAD prate moguću primenu hemijskog oružja u sirijskoj Dumi, zbog čega je moglo da pogine 40 ljudi.

Ruski centar za pomirenje zaraćenih strana negirao je saopštenja da su navodno sirijske oružane snage bacile hlornu bombu u Dumi. Centar je istakao da je spreman da pošalje specijaliste za hemijsku zaštitu za prikupljanje podataka koji bi potvrdili tačnost izjava.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je objavljivanje informacija o upotrebi otrovnih materija od strane sirijske vojske sprovedeno da se zaštite teroristi i opravdaju eventualni napadi spolja.

Tramp: Besmislen napad… Skupo ćete platiti

Američki predsednik Donald Tramp osudio je “besmisleni napad hemijskim oružjem” u Siriji i upozorio da će biti plaćena velika cena.

Osim toga, Tramp je istakao “odgovonost” Rusije i Irana koje podržavaju sirijskog predsednika kojeg je nazvao “životinjom”.

“Mnogi ljudi su stradali, među kojima žene i deca, i to u besmislenom hemijskom napadu u Siriji”, naveo je Tramp na Tviteru posle napada u Dumi kod Damaska za koji se sumnja da bi mogao da bude izveden otrovnim gasom.

Tramp je zatražio da ta zona bude odmah otvorena za dostavu medicinske pomoći i provere.

Američki predsednik je rekao da su Rusija i Iran odgovorne za napad jer podržavaju “životinju Asada” aludirajući na predsednika Sirije Bašar el Asada.

Tramp je 7. aprila 2017. naredio bombardovanje sirijske baze za koju su SAD smatrale da je bilo skladište hemijskog oružja, posle napada pobunjeničke oblasti Han Šeihun.

I turske vlasti su osudile napade u Dumi, navodeći da i one sumnjaju da je napad bio hemijskim oružjem.

Sirijske vlasti saopštile su nešto ranije da su postigle dogovor o evakuisanju pobunjeničkih boraca grupe Džaiš al Islam iz Dume, poslednjeg uporišta pobunjenika kod Damaska.

Dogovor je postignut posle nekoliko dana bombardovanja Dume. Sirijski opozicioni aktivisti optužili su sirijske snage da su koristile hemijsko oružje za te napade u kojima je stradalo nekoliko desetina ljudi.

Sirijske vlasti i Rusija odbacile su te navode.

UVOD U SVETSKI RAT: U Siriji se dogodio užasan napad, Amerikanci traže da svet reaguje.. (VIDEO)

(Beta,Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …