Home / TEMA DANA / UVOD U SVETSKI RAT: U Siriji se dogodio užasan napad, Amerikanci traže da svet reaguje.. (VIDEO)

UVOD U SVETSKI RAT: U Siriji se dogodio užasan napad, Amerikanci traže da svet reaguje.. (VIDEO)

Američki Stejt department nazvao je “užasavajućim” izveštaje o masovnim žrtvama u navodnom napadu hemijskim oružjem u Dumi u Siriji.

Stejt department je zatražio da svet reaguje ukoliko napad bude potvrđen i pozvao Rusiju da “odmah prestane” sa podrškom sirijskoj vladi, prenosi Rojters.

“Ovi su navodi, ukoliko budu potvrđeni, užasavajući i zahtevaju trenutni odgovor međunarodne zajednice”, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Noert.

Rojters navodi da je ona u saopštenju “citirala istoriju upotrebe hemijskog oružja sirijskog predsednika Bašara al Asada”, kao i da Asadova vlada i Rusija koja je podržava moraju da odgovaraju za to i “dalji napadi moraju odmag da budu sprečeni”.

“Rusija, sa nepokolebljivom podrškom koju pruža režimu u potpunosti snosi odgovornost za ove brutalne napade”, navela je Noertova.

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al Islam optužila je juče vladine snage da su bacile bure-bombu koja sadrži otrovne hemikalije na civile u Dumi u istočnoj Guti i da je tom prilikom, prema različitim navodima, od gušenja izazvanog nervnim gasom „sarin“ poginulo je između 40 do 80 ljudi, među njima su i deca, dok je od posledica „bure-bombi“ bačenih iz aviona, povređeno najmanje 1000 građana.

“Asadov režim i njihovi saveznici nastavljaju sa svojim zločinima”, naveo je portparol grupe, Hamza Birkdar, za Al Hadat tv.

Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila je da je prijavljeno 11 slučajeva sa simptomima gušenja u istočnoj Guti, uključujući i decu, nakon udara sirijskih aviona.

Opservatorija nije navela koji su agensi mogli biti upotrebljeni u napadima.

Sirijski državni mediji su negirali izveštaje o hemijskim napadima, prenosi Rojters.

“Teroristi Džaiš al Islama su u stanju rasula i njihovi mediji kreiraju fabrikovane vesti o hemijskom napadu u neuspelom pokušaju da opstruišu napredovanje sirijske vojske”, prenela je državna agencija SANA, citirajući zvanični izvor.

Sirijska vlada je u petak izvela žestok vazdušni i kopneni napad na Dumu, poslednji grad u istočnoj Guti koji drže pobunjenici, u kojem je ubijeno 48 ljudi samo u poslednja 24 sata, navodi Rojters.

Rusija demantuje: Nikakvo hemijsko oružje, poslaćemo naše
Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je navode da su sirijske snage koristile hemijsko oružje u napadu na grad Duma u istočnoj Guti u Siriji.

To je saopštio direktor ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji, general Juri Jevtušenko.

“Oštro demantujemo ovu informaciju i potvrđujemo našu spremnost da pošaljemo ruske specijaliste za nuklearnu, hemijsku i biološku zaštitu u Dumu nakon što se grad oslobodi od pobunjenika da ispitaju podatke, koji će potvrditi da su ovi navodi izmišljeni”, rekao je general, prenosi TASS.

Najmanje 70 osoba ubijeno je u navodnom napadu hemijskim oružjem na grad pod kontrolom pobunjenika u Siriji, Dumi, saopštili su spasioci i lekari, dok je sirijska vlada navode o ovom napadu nazvala “izmišljotinama”, prenosi BBC.

POGLEDAJTE VIDEO NA LINKOVIMA ISPOD:

https://www.youtube.com/watch?v=foT5xu_m8yU

https://www.youtube.com/watch?v=3NYo_UePmg8

(Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …