Home / TEMA DANA / TRAMPOVA ODLUKA JE ŠOKIRALA SVET, A EVO I OBJAŠNJENJA: Zašto je Jerusalim toliko bitan?

TRAMPOVA ODLUKA JE ŠOKIRALA SVET, A EVO I OBJAŠNJENJA: Zašto je Jerusalim toliko bitan?

jerusalem
Američki predsednik Donald Tramp uzdrmao je svet najavom da će priznati Jerusalim sza glavni grad Izraela. Britanski javni servis BBC objavio je video-priču pod naslovom „Zašto je Jerusalim bitan“, u kom objašnjava da se taj sveti grad nalazi od davnina u srcu izraelsko- palestinskog konflikta.

„Videli smo toliko mnogo puta kako i najmanja promena vezana za taj grad i njegovu teritoriju vodi ka sukobima. Zbog toga je sve što se ovde događa od izuzetne važnosti“, navodi se u snimku BBC-ja.

Preplitanje religije i politike

Jerusalim pre svega ima ogroman religijski značaj. U njemu su najstarija svetilišta i Jevreja i Muslimana i Hrišćana. Ali, to znači i da ima veliki politički značaj.

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom nepodeljenom prestonicom. Kada je formirana država Izrael 1948. godine, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima. Ali, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo u kom se nalazi i čuveni Stari grad, i kasnije ga anektirao.

Takav potez Izraela međutim nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

A šta kažu Palestinci?

Naravno, oni imaju drugačije mišljenje. Oni hoće istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima je glavnu ulogu posrednika do sada imala Amerika.

Barak Obama se trudio da vodi izbalansiranu politiku, zbog čega nije imao mnogo simpatija kod Izraelaca, a čak je ušao u konflikt sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Međutim, dolaskom Donalda Trampa, na scenu je stupila proizraleska američka politika, a sada kada je odlučio da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, sve bi moglo da bude drugačije.

Smisao dosadašnjih napora da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967, sada više nemaju smisao, smatraju mnogi stručnjaci.

BBC podseća i da je trećina stanovništva Jerusalima muslimanske veroispovesti, a mnogi potiču od porodica koje su tu živele vekovima. Najviše je sukoba upravo oko masovne gradnje jevrejskih naselja u istočnom Jerusalimu, što Palestina smatra nelegalnim i suprotnim međunarodnom pravu, i optužuje Izraelce da na taj način žele da svetu predstave drugačiju sliku o odnosu stanovnika u svetom gradu. Ali, Izrael se ne slaže.

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promena vezana za Jerusalim mora doneti kroz pregovore dve strane i koja mora biti obostrano prihvaćena. Zato mnoge zemlje, neke iz opreza a neke iz respekta prema Palestini, svoje ambasade imaju u Tel Avivu ili u njegovoj okolini, dok u Jerusalimu imaju samo konzulate.

Jedan predsednik, i to ne bilo koje zemlje, već najjače na svetu, sada će to promeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmesti upravo u Jerusalim i odluku o tome saopštava danas. I sama najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svetskim zvaničnicima, a najoštriji je juče bio predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao.

Tramp će po svemu sudeći priznati Jerusalim, a šta će biti posle….ko zna. Trampa to sada ne interesuje. Pa ni to da Palestinci već pale njegovu sliku…

 

Check Also

NEOČEKIVANI OBRT: EVROPA IMA NOVOG SAVEZNIKA U OTPORU PREMA AMERICI!

Saradnja između Rusije i Evropske unije je sve izglednija, pre svega kada je reč o …