Home / TEMA DANA / TRESE SE BALKAN, epicentar u Bosni, šta će se dogoditi?

TRESE SE BALKAN, epicentar u Bosni, šta će se dogoditi?

Dva politička potresa sa epicentrom u BiH poslednjih mesec dana drmaju Balkan, a u iščekivanju da se slegnu referendumske i izborne tektonske ploče, svetski i regionalni mediji ne sklanjaju pogled s prostora bivše SFRJ.
bosna-balkan-region
Referendum u Republici Srpskoj o 9. januaru kao Danu RS, koji je održan 25. septembra, mesecima je bio uzrok pojačanih tenzija na Balkanu. Nedelju dana kasnije održani lokalni izbori u Bosni i Hercegovini podsetili su da je i nakon više od dve decenije od raspada SFRJ, Zapadni Balkan i dalje politički trusno područje.

Uoči samog referenduma tenzije su u celom regionu bile podignute na najviši nivo nakon izjave generala i načelnika ratnog štaba Armije BiH Sefera Halilovića koji je zapretio nestajanjem Republike Srpske ako referendum u RS bude sproveden. Osim Banjaluke oglasio se i Beograd, a stigle su i signali iz Zagreba.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da izjava Sefera Halilovića o uništenju Republike Srpske predstavlja najveću pretnju miru i stabilnosti u regionu. Dačić je naveo da Halilović nije samo bivši ratni muslimanski komandant, vec je on nezvanični portparol Bakira Izetbegovića

Predsednik RS Milorad Dodik, dosta hladno je reagovao na “ratnohuhačke” izjave Halilovića.

“Halilović je prazna mešina koja puca u prazno! To je još jedna u nizu ratnohuškačkih izjava propalog generala koji nije odgovarao ni Bošnjacima u BiH, a koji bi opet da ratuje”, rekao je Dodik.

Dodik je poručio da RS niko ne može da uništi, niti će je, kako je rekao, neko oteti.

“Zato ne treba davati značaja takvim nebuloznim izjavama nekakvog Halilovića”, kazao je predsednik Srpske.

“Vatru” je gasio i srpski premije Aleksandar Vučić izjavivši da je mir osnovni prioritet za Srbiju i da Republika Srpska neće nestati.

“Takve izjave, ma od koga da dolaze, svakako nisu dobre. Srbija će uraditi sve da do narušavanja mira ne dođe, a svaka izjava u smislu rušenja mira, sa bilo koje strane da dolazi, je loša i nepotrebna. Nama treba mir po svaku cenu i mi ćemo ga čuvati. Poštujemo integritet BiH, ali Republika Srpska neće nestati, što je u skladu sa Dejtonskim sporazumom”, naveo je premijer Srbije.

Nove pretnje ratom na Balkanu uzdrmale su i Hrvatsku, te je zagrebački “Jutarnji list” pisao da če Hrvatska povodom događaja u BiH reagovati na visokom nivou ka EU i SAD i kroz Veće za implementaciju mira i da će odigrati čvrstu i aktivnu ulogu.

Izjavu Halilovića iz fokusa pažnje javnosti izbacila je Dodikova poseta ruskom predsedniku Vladimiru Putinu tri dana pred održavanje referenduma. Putin je podržao referendum, a svetski mediji pisali su o interesima Rusije u BiH, ističući da zvanična Moskva jedina podržava izjašnjavanje građana o Danu RS.

Rojters je naveo da se taj “autonomni srpski entitet u BiH” suprotstavlja najvišim pravosudnim institucijama u BiH referendumom na kojem se izjašnjava o tome da 9. januar ostane nacionalni praznik, alii da je to na neki način i utiranje puta separatističkim namerama koje u RS postoje od 1990.

Rojters je tvrdio da mnogi veruju da organizovanjem referenduma i neodustajanjem od njegovog održavanja Dodik zapravo prkosi da bi ukazao na slabosti zajedničkih državnih institucija u Sarajevu, kao i da će se na taj način priprema teren za glasanje o secesiji tog entiteta u BiH.

Održavanju referenduma se protivi i Evropska unija, a jedini koji ga podržava je ruski predsednik Putin, inače, tradicionalni saveznik bosanskih Srba, pisala je britanska agencija.

Ipak, teške reči uoči i nakon održavanja referenduma najviše su letele na relaciji Sarajevo-Banjaluka.

Mediji su pisali da je Dodiku zaprećeno čak i hapšenjem u slučaju održavanja referenduma, a predsedavajuću Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da je referendum o Danu Republike u RS inat predsednika Srpske Milorada Dodika.

On je Dodiku predvideo, kako je rekao, sudbinu Sadama Huseina, Moamera Gadafija, Slobodana Miloševića.

Dodik je odgovorio da neće Bakir Izetbegović i stranci određivati datum nastanka i rođenja Republike Srpske.

Nakon održanog referenduma, na kojem se većina građana izjasnila pozitivno, tenzije nisu splasnule.

Mediji spekulišu da su sada mogući različiti scenariji, a pojedini veruju da će se u celu priču uključiti i međunarodna zajednica, koja je, kako neki tumače, zbog održavanja referenduma “dobila ćušku”.

Osim spekulisanja o hapšenju Dodika, postavljalo se i pitanje sankcija o kojima je govorio visoki predstavnik BIH Valentin Incko. Moguće sankcije nisu zaustavile Dodika u nameri da sprovede referendum, ali se spekulisalo šta bi sada moglo da usledi jer u Inckovim izjavama nije bilo preciznosti.

Tužilaštvo BiH je uputilo poziv za saslušanje povodom održanog referenduma, ali nakon što je Dodikov advokat izjavio da se lider RS neće pojaviti na saslušanju, iz te pravosudne institucije BiH najavili su da će Dodiku uputiti novi poziv.

Dodik je ranije izjavio da će se odazvati pozivu i da je spreman da da izjavu Tužilaštvu BiH, ali u nekoj od pravosudnih institucija Srpske. Istakao da u Sarajevo neće ići nakon izjava lidera SDA Bakira Izetbegovića koji mu je predvideo sudbinu Gadafija i Sadama.

U međuvremenu je suspendovan glavni tužilac BiH Goran Salihović, a nemačka štampa ocenila je da se BiH zbog svega suočava s opasnošću destabilizacije, pa i raspada.

I lokalni izbori održani 2. oktobra u BiH izazvali su mali potres i svetske medije naterali da “zašilje olovku”.

Preliminarni rezultati su pokazali da je u Federaciji BiH najveći broj načelničkih mesta osvojila SDA u koaliciji sa SBB-om, a prema prvim preliminarnim rezultatima osvojili su 33 načelnička mesta, što je 12 načelničkih pozicija manje u odnosu na rezultat iz 2012. godine. U Republici Srpskoj pobednička stranka je SNSD koja je osvojila takođe 33 načelničke pozicije.

Koalicija SDA-SBB prvi put je osvojila načelničku poziciju u Opštini Centar Sarajevo, ali su izgubili gradove poput Visokog, Zenice, Goražda, Opštine Stari Grad i gotovo svih gradova u Krajini, gde su pobednici samo u Sanskom Mostu.

SNSD je u RS-u osvojio 11 načelničkih pozicija više u odnosu na izbore 2012. godine. Pobedili su u Banjaluci, gde se velika borba vodila između Igora Radojičića (SNSD) i Dragana Čavića (Savez za promene). SNSD je nakon dugo vremena pobedio i u Trebinju, ali i Palama i Nevesinju, koji su dugo bili bastioni SDS-a.

Agencija AP je u osvrtu na izbore u BiH navela da je “među nacionalističkim partijama koje su lako pobedile i ona koja želi odvajanje od Bosne”.

AP ocenjuje da je “u Republici Srpskoj proruska separatistička stranka koja je na vlasti više od decenije pobedila koaliciju naklonjenu Evropskoj uniji koja nije ništa manje nacionalistička” i objašnjava da je “Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji predvodi predsednik Srpske Milorad Dodik, osvojio 30 odsto više opština nego na prošlim izborima”.

“Stranka je vodila kampanju na obećanju o odvajanju Republike Srpske od Bosne, nešto što su mnogi nacionalistički orijentisani Srbi tražili od raspada Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog veka. Dodikovi protivnici iz Saveza za promene usredsredili su kampanju na svakodnevne ekonomske probleme, istovremeno ga optužujući za korupciju i bacanje tog regiona u siromaštvo”, navodi AP.

Agencija dodaje da je Dodik “uspeo da skrene pažnju srpskih birača s optužbi za korupciju održavanjem referenduma u Republici Srpskoj oko spornog praznika koji se slavi u tom regionu, nedelju dana pred izbore”.

U centar pažnje dospeli su izbori u opštini Srebrenica.

AFP ističe da će izgleda Srebrenica dobiti svog prvog gradonačelnika Srbina za poslednjih 17 godina i navodi da je “Srebrenica poznata po masakru 8.000 muslimana koji su počinile srpske snage”.

“Srebrenica je danas Bosna u malom, sa muslimanima i Srbima koji žive jedni pored drugih, ali nikako zajedno, i dalje nepoverljivi jedni prema drugima više od dve decenije od završetka rata u Bosni koji je trajao od 1992. do 1995, koji je odneo 100.000 života i zbog kojeg je raseljeno dva miliona ljudi“, objavio je AFP.

Strah još uvek aktuelnog čelnika Opštine Srebrenica i kandidata za tu poziciju na izborima Ćamila Durakovića da će izgubiti na izborima u toj opštini se obistinjuje, a zajedničkom kandidatu srpskih stranka za načelnika opštine Srebrenica Mladenu Grujičiću, koji prema nezvaničnim rezultatima glasanja ubedljivo vodi po broju glasova, upućene su pretnje smrću.

On je rekao da da zna ko mu je pretio, te da je slučaj prijavio policiji.

Nedugo po Grujučićevoj izjavi o pretnjama u medijima se pojavila vest da su preteće poruke upućivane i Durakoviću na društvenim mrežama.

Zvanični rezultati lokalnih izbora u BiH, koje su tamošnji mediji ocenili najzanimljivijim i najneizvesnijim u toj zemlji do sada, još uvek se čekaju kao i rasplet slučaja referendum u Tužilaštvu BiH, a u medijima i među narodom se često spominje stara izreka “Tresla se gora, rodio se miš”.

(B92)

Check Also

IMUNOLOZI DOŠLI DO SENZACIONALNOG OTKRIĆA: TREĆINA SRBA IMUNA NA KORONAVIRUS ZBOG T-ĆELIJA!?

Trećina populacije ni teoretski ne može da dobije koronavirus. Ova optimistična procena svetskih istraživača mogla …