Home / TEMA DANA / TRI SCENARIJA ZA KOSOVO…

TRI SCENARIJA ZA KOSOVO…

Tri su scenarija za „veliko finale“ između Beograda i Prištine, konstatovano je na konferenciji u organizaciji Istraživačkog instituta za evropske poslove i razvoj (RIDEA) i Grupe za istraživanje balkanske politike (BPRG), uz podršku norveške Ambasade.

Sudeći prema onome što prenosi pristinska Koha ditore, nijedan od ta tri scenarija, međutim, zapravo ne podrazumeva kompromis, na čemu insistira Srbija.

Prvi scenario je nastavak „statusa quo“, po formuli „čekati i videti“, odnosno „prekinuti“ u određenom trenutku za koji se proceni da je povoljan.

To bi, kao i do sada, značilo nastavak političkih i tehničkih pregovora u odvojenim aspektima, bez opšteg okvira i jasno definisanih ciljeva i rokova.

Taj scenario, veruju učesnici skupa, nije održiv, a Priština, bar kako je ocenjeno, od njega nema koristi.

Drugi mogući scenario podrazumevao bi potpisivanje sveobuhvatnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda Prištine, koji bi za rezultat imao uzajmno priznavanje.

Realnija, odnosno „mekša“ verzija ovog scenarija podrazumeva pravno obavezujući sporazum, kojim bi se Srbija saglasila sa pridruživanjem Kosova međunarodnim organizacijama, na prvom mestu UN, ali bez formalnog priznavanja kosovske nezavisnosti.

Treći scenario podrazumeva potpunu normalizaciju odnosa, uključujući međusobno priznavanje, putem „re-regulacije granice“, što, kako navodi Koha, „sadrži određene rizike i nepoznanice, uključujući i mogućnost da destabilizuje ceo region“.

Međutim, ocenjeno je da svaki sporazum predstavlja uspeh i otvaranje puta za potpunu normalizaciju odnosa između „dve strane“, stabilizujući region i obezbeđujući brže usmeravanje ka članstvu u EU.

Imperativ je, dodaje se, da sporazum ima potpunu podršku svih, uz pružanje jasnih garancija EU, bez dvosmislenosti, a sam proces bi trebalo da bude politički i društveno sveobuhvatniji i transparentniji.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …