Home / TEMA DANA / TVRDILI DA SE NE KREĆU PREMA SEVERU: EVO KAKO JE KFOR SAKRIO ROSU…

TVRDILI DA SE NE KREĆU PREMA SEVERU: EVO KAKO JE KFOR SAKRIO ROSU…

Italijanska agencija ANSA jedini je strani medij koji je danas, u okviru izveštavanja o krizi na Kosovu i Metohiji, konstatovao da je KFOR negirao u četvrtak, uoči današnjeg hapšenja Srba, da se specijalne jedinice kosovske policije kreću prema severu, kako je to ukazivao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kako su izgledala poslednja 24 časa na relaciji KFOR – ROSU?

Prvo je predsednik Vučić juče nešto posle 14 sati, dok je trajao sastanak sa kosovskim Srbima, rekao da ima informacija da se ROSU kreću prema južnom delu Mitrovice, kao i da nijedan srpski član KBS nije pozvan na posao.

– Dolaze pripadnici Rosu i KBS, idu velikim kamionima punim ljudi ka južnoj Mitrovici, verovatno ka Bairu.Mi nismo premeštali vojne i policijske snage. Za šta se pripremaju, ne znam – naveo je Vučić.

Tri sata kasnije, oko 18 sati, reagovao je portparol KFOR-a Vinćenco Graso sa tvrdnjom da nije bilo nikakvog pokretanja trupa Kosovskih bezbednosnih snaga prema severu Kosova i Metohije, sakriokao i da je situacija pod kontrolom.

– Ništa se ne događa. Nije bilo nikakvog pokretanja trupa KBS prema Severu. Bilo je nekih policijskih trupa na jugu Mitrovice, ali kao što sam rekao, u kontaktu smo sa policijom i nije bilo razloga za zabrinutost – rekao je Graso za Kosev.

Nesto pre toga Vučić je obavestio kosovske Srbe da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović imao sastanak sa ljudima iz KFOR-a.

– Rekli su im da ne sme da dolazi do incidenata i da su sve jedinice ROSU-a i druge policijske jedinice, njihova policijska vozila, smešteni u bazi Bajer i bazi Belvedere – rekao je Vučić.

Međutim, rano jutros jedinice ROSU upale su na sever, u Kosovsku Mitrovicu, uhapsile četvoricu Srba, uz zvanično obrazloženje da su trojica uhapšeni u istrazi za ubistvo Olivera Ivanovića, a jedan zbog ometanja akcije.

Nedugo potom, ponovo se oglasio portparol KFOR-a Graso i rekao da je ta misija znala da Priština sprema akciju na severu, ali nije hteo da iznosi više detalja.

– KFOR ne planira da interveniše, jer je ovo bila policijska operacija i bila je povezana sa istragom o ubistvu Olivera Ivanovića. Znamo šta se dogodilo i pratimo situaciju. Bezbednosna situacija je mirna – kazao je Graso.

Posle svega, predsednik Vučić je posle sastanka sa kineskim ambasadorom Li Mančangom rekao da Srbija nikad nije bila u težoj situaciji i da je KFOR obmanjivao javnost.

– Upad jedinica ROSU u Severnu Mitrovicu pokazao je da su snage KFOR, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i danas je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali – rekao je predsednik Vučić.

KFOR i dalje tvrdi da Kosovske bezbednosne snage ili neke druge vojne snage nisu raspoređene na severu Kosova, a ono što se dogodilo jutros je „bila samo policijska operacija“.

Nije sprovedena nikakva nezakonita operacija ili vojna akcija i nikad nije bilo opasnosti po bezbednost i sigurnost građana Kosova, navedeno je takođe u saopštenju Kfora.

– Situacija ostaje stabilna i pod kontrolom, iako je Kfor svestan da su povećane tenzije na političkom nivou, zbog nekih međunarodnih i ekonomskih dešavanja – navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Dodaje se i da zbog političke osetljivosti trenutka komandant Kfora poziva sve strane da reše spor mirno i odgovorno, bez upotrebe sile ili nasilja.

– Kfor će nastaviti da prati situaciju i održava svoje prisustvo na terenu, uz nadu da neće biti potrebe za intervencijom – zaključuje Misija u saopštenju.

Inače, jedinice Kfora viđene su danas u blizini lokacija na kojima su Srbi protestovali protiv odluke kosovske vlade o povećanju taksi na robu iz Sbije i jutrošnjeg hapšenja četvorice Srba, prenela je KTV, uz snimak kolone Kforovih vozila.

Jedinice su, navodi Koha.net, u „režimu mirovanja“.

Check Also

ŠTA SE TO SPREMA? LUKAŠENKO NAPUSTIO ZEMLJU: UPRKOS POBEDI NA IZBORIMA, VOJSKA I POLICIJA NA ULICAMA MINSKA (VIDEO)

Predsednik Beleorusije Aleksandar Lukašenko napustio je zemlju uprkos pobedi na predsedničkim izborima. Kako prenosi britanski …