Home / TEMA DANA / U EVROPI SE KRIJE NAJSTRAŠNIJE ZLO NA ŠEST LOKACIJA KOJE OKRUŽUJU SRBIJU!

U EVROPI SE KRIJE NAJSTRAŠNIJE ZLO NA ŠEST LOKACIJA KOJE OKRUŽUJU SRBIJU!

„Slučajno“ objavljivanje informacija o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno naoružanje u Evropi nije nikakva novost, kaže vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

U izveštaju Parlamentarne skupštine NATO slučajno su obelodanjene informacije o tačnim mestima gde se čuva američko nuklearno oružje. Prema navodima „Vašington posta“, izveštaj je objavljen još u aprilu pod nazivom „Nova era nuklearnog obuzdavanja?“, ali je, ubrzo nakon izlaska u javnost, on obrisan, budući da se u njemu navodi i gde je tačno locirano blizu 150 nuklearnih bojevih glava u Evropi.

Reč je o šest lokacija — šest baza: Klajne Brogel u Belgiji, Buhel u Nemačkoj, Avijano i Gedi Tore u Italiji, Volkel u Holandiji i Indžirlik u Turskoj.

Lazanski podseća da se u vezi sa nuklearnim bojevim glavama u Gedi Tore, još u vreme agresije NATO na SRJ 1999. godine, vodila velika polemika u italijanskim novinama, jer je izbila afera,zbog toga što tamo Amerikanci drže nuklearno oružje, a lokalna vlast o tome nije imala pojma.

– Dakle, manje-više svi su to znali, oni koji treba da znaju. Da li je javnost u ovim gradovima to znala, to je sad drugo pitanje. Zašto je to sada izašlo, verovatno je i disciplina u NATO-u, što se tiče zaštite informacija, vremenom popustila. Ali ako mislite da obaveštajne službe stranih zemalja koje to interesuje nisu znale – znale su. Samo je pitanje da li je to javnost znala – kaže on.

– Naravno da objavljivanje takvog podatka može da uzburka javnost u tim zemljama i to bi moglo da dovede do nekih protesta. Međutim, pitanje je ko je te informacije pustio u javnost – da li oficiri iz evropskih NATO zemalja ili je reč o propustu Kanađana i Amerikanaca, ističe Lazanski.

Ako je to radila neka informativna služba gde su oficiri iz NATO zemalja u Evropi, moguće je da se objavljivanjem takvih informacija javnost, na neki način, početno upozorava šta bi značio dolazak novih američkih raketa srednjeg dometa u Evropu, smatra on.

– Moguće je i da je obična tehnička greška i da je to procurilo zbog nemara i neprofesionalizma, jer i to se dešava velikim vojnim sistemima. Moguće je i da je namera da se javnost pripremi za dolazak novih američkih raketa u Evropu ili da se upravo alarmira protiv tog dolaska – zaključio je Lazanski.

Check Also

UDARNO! EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA DONEO PRESUDU DA JE OBAVEZNA VAKCINACIJA LEGALNA

Evropski sud za ljudska prava doneo je presudu da je obavezna vakcinacija legalna i da …