Home / TEMA DANA / U najavi je nova, velika finansijska kriza: Ako se do kraja avgusta ne desi jedna stvar, svet će biti u opasnosti!

U najavi je nova, velika finansijska kriza: Ako se do kraja avgusta ne desi jedna stvar, svet će biti u opasnosti!

novac-dolar-kriza

Porast investicija i strateška ulaganja u Vol Stritu naveli su američku berzu da se trgne i probudi. Međutim, neki analitičari smatraju da to samo krije mnogo dublje probleme koje postoje na berzi.

Marko Kolanović, generalni direktor kompanije „JPMorgan za kvantitativne i derivativne strategije“, jedan je od onih koji naglašavaju da je potrebno voditi računa na berzi, jer niske cene zapravo nisu dobra stvar. Istakao je da je u četvrtak bila rekordno niska volatilnost, odnosno da se ne pamti toliki pad cena akcija na berzi.

– Činjenica da smo imali mnogo ciklusa volatilnosti od 1983. godine, a da je sada ona na rekordno niskom nivou, pokazuje da smo možda veoma blizu prelomnog momenta – izjavio je Marko Kolanović za businessinsider.com.

Nenadani pad američkih akcija u četvrtak naveo je brojne investitore da ozbiljno shvate Kolanovićeva upozorenja. Njegovo istraživanje proširilo se i u svet glavnih fondova, koji takođe naglašavaju da niska volatilnost dovodi do finansijske krize.

„Baupost Group“, fond u kome se nalazi 30 milijardi dolara, naglasio je da niska volatilnost može biti akcelator za sledeću finansijsku krizu.

Američka banka „Merrill Linch“ predviđa da će tokom jeseni morati da se poradi na zalihama, usled niske volatilnosti.

Glavni investicioni strateg za BAML Global Research, ukazuje na to da je bilans stanja Federalne rezerve ostao relativno nepromenjen.

BAML takođe ukazuje na zabeležavanje niskih nivoa gotovine klijenata, što tumače kao znak da je berza možda blizu maksimuma.

Da bi tržište dostiglo vrhunac u avgustu indeks dolara treba da padne na 90, a takođe treba da bude i kraj rukovodstva visokog prinosa.

Ukoliko indeks dolara padne na 90, kriza koja bi pogodila američku berzu i ekonomiju, mogla bi da utiče i na svetsku ekonomiju i da, u nekom dužem vremenskom periodu, dovede do velike finansijske krize širom sveta.

Kako na današnji dan indeks dolara iznosi 92,81, morao bi da se zabeleži veći pad za manje od mesec dana, te se očekuje da će stanje na berzi ostati stabilno.

(businessinsider.com)

Check Also

NAJVEĆI RIZIK DIREKTNOG SUKOBA RUSIJE I AMERIKE JE NA ARKTIKU- EVO ŠTA SE DOGAĐA..

Vojni stručnjak Viktor Baranec prokomentarisao je rastuću napetost između Rusije i Sjedinjenih Država oko Severnog …