Home / TEMA DANA / UDAR „DUBOKE DRŽAVE“ NA TRAMPA: Počeo je da prima ozbiljne udarce, a njegovom saradniku preti 80 godina zatvora
Foto: Tanjug / AP

UDAR „DUBOKE DRŽAVE“ NA TRAMPA: Počeo je da prima ozbiljne udarce, a njegovom saradniku preti 80 godina zatvora

Stanje u američkoj politici je tokom proteklih godinu i po dana često nalikovalo na cirkus, u kojem ludilo nikada ne prestaje, ali bi, ipak, narednih 11 nedelja mogle biti najnapetiji period vladavine američkog predsednika Donalda Trampa, uz moguće najveće posledice.

Prema pisanju „Vašington posta“, Trampa očekuju brojni izazovi, među kojima je prvi opasan izazov – slučaj protiv njegovog bivšeg advokata Majkla Koena.

Bivši Trampov advokat se predao FBI-u: Priznao je sve prevare, a zbog loših odnosa sa predsednikom možda iznese i njegov „prljav veš“

MAJKL KOEN

Federalne vlasti su istraživale da li je Koen prevario banku i poresku službu i pribavio zajmove u iznosu od preko 20 miliona dolara za kompanije za taksi prevoz u njegovom vlasništvu i u vlasništvu njegove porodice, i proveravale su da li je prekršio zakone o finansiranju kampanje ili neke druge kada je pomogao da se naprave ugovori kojim bi se platilo ćutanje žena koje tvrde da su imale aferu sa Trampom.

Koen se u utorak izjasnio krivim za kršenje zakona o finansiranju kampanje i druge optužbe, navodeći da je po nalogu kandidata za federalni položaj organizovao isplate da bi uticao na predsedničke izbore 2016. godine.

Koenovo priznanje povezano je sa novcem koji je tokom predizborne kampanje 2016. godine isplaćen navodnim Trampovim ljubavnicama.

Koen je istakao da je organizovao isplate čija je „glavna svrha bila uticanje na izbore“, po nalogu kandidata za federalni položaj, kojeg nije imenovao.

Koen, koji je prethodno sa federalnim tužiocima postigao sporazum o priznanju krivice, izjasnio se krivim za ukupno osam tačaka optužnice, uključujući izbegavanje plaćanja poreza i davanje lažnih izjava finansijskoj instituciji.

Svetski mediji pišu da bi Koen mogao da bude osuđen na čak 65 godina zatvora, ako se saberu svi elementi za koje je optužen.

Pred Trampom su, međutim, i drugi izazovi.

POL MANAFORT

Naime, Pol Manafort, njegov biši šef kampanje se suočava sa dva suđenja, a drugo suđenje se odnosi na slučaj koji je direktno povezan sa njegovim radom u zemljama bivšeg SSSR i sa načinima na koje su te njegove aktivnosti uticale na njegov rad u Trampovoj kampanji.

Manafort je proglašen u utorak krivim po osam tačaka optužnice za poresku i bankarsku prevaru i neprijavljivanje bankarskih računa u inostranstvu, dok porota nije uspela da postigne konsenzus o ostalih 10 tačaka optužnice.

Porota je posle četvorodnevnog većanja proglasila Manaforta krivim za dve od devet optužbi za bankarsku prevaru, svih pet optužbi za poresku prevaru i jednu od četiri optužbe za neprijavljivanje računa u inostranstvu.

Mediji komentarišu da bi Manafort mogao da bude osuđen na 80 godina zatvora.

Sudija T.S. Elis proglasio je da suđenje nije validno za 10 tačaka optužnice, u pogledu kojih porota nije mogla da postigne konsenzus, prenosi Glas Amerike.

Suđenje Manafortu, dugogodišnjem republikanskom operativcu, prvo je koje je održano u okviru istrage ruskog mešanja u američke predsednicke izbore 2016. godine, koju vodi specijalni tužilac Robert Maler.

Optužbe protiv Manaforta uglavnom se, međutim, odnose na period pre nego što je radio za Trampovu kampanju.

Tužioci su optužili Manaforta da je od američke poreske službe sakrio 16 miliona dolara koje je zaradio kao politički savetnik proruskih političara u Ukrajini, a zatim da je lagao banke da bi obezbedio kredit od 20 miliona dolara, nakon što mu je presušio izvor prihoda iz Ukrajine.

Manafort je radio pet meseci za Trampovu predizbornu kampanju, tokom ključnog perioda u trci za predsednika SAD.

NOVE OPTUŽNICE, SNIMCI I IZBORI

Specijalni savetnik Robert Mjuler bi uskoro mogao da iznese nove optužnice ili čak i objavi finalni izveštaj istrage ruskog mešanja u Trampovu kampanju.

Tramp će verovatno nastaviti da ukida pristup poverljivim dokumentima svojim kritičarima iz obaveštajne zajednice, što će dovesti do još veće osude i od strane Demokratske partije i od strane Republikanske partije, kao i sve veće poređenje sa Ričardom Niksonom.

Njegova bivša savetnica Omarosa Manigo Njuman će nastaviti da objavljuje snimke razgovora sa ljudima u Beloj kući.

U Teksasu će započeti tužba u kojoj će se republikanske države i administracija zalagati da se potpuno uništi čitav Zakon o pristupačnoj zaštiti, poznat kao Obamaker, što će demokratama dati temu neprocenjive vrednosti za kampanju.

Uskoro će početi i saslušanje povodom imenovanja Breta Kavanoa kao sudije Vrhovnog suda. Ako se taj proces završi pobedom Trampovog kandidata, on će verovatno dovesti do straha i protivljenja demokrata jer će shvatiti koliko će intenzivno konzervativan sa njim biti Vrhovni sud.

To su samo neke stvari koje će se uskoro desiti, a postoje i mnoge nepredvidive posledice koje može izazvati Trampovo ponašanje.

Njegov trgovinski sukob sa drugim državama je do sada izazvao samo gubitke radnih mesta i nesigurnosti, a moguće su i nove međunarodne krize i konflikti sa američkim saveznicima, ocenjuje Vašington post.

Kulminacija ovog predstojećeg napetog perioda jesu izbori za Kongres u novembru, jer ukoliko demokrate tada preuzmu kontrolu, moguće su i nove istrage Trampovih skandala.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …