Home / TEMA DANA / UDAR OD PRIJATELJA KOJI IMPERIJA NIJE OČEKIVALA: INDIJA I JAPAN AKTIVIRALI DEDOLARIZACIJU..

UDAR OD PRIJATELJA KOJI IMPERIJA NIJE OČEKIVALA: INDIJA I JAPAN AKTIVIRALI DEDOLARIZACIJU..

Prošle godine je nekoliko zemalja, uključujući Indiju, počelo da preduzima mere kako bi, u svetlu ekonomskih sankcija i trgovinskih ratova koje je pokrenuo Vašington, u plaćanju spoljne trgovine smanjili svoju zavisnost od američke valute. Indo-japanski potez je deo ovog trenda.

Indija i Japan su u četvrtak  potpisali sporazum o valutnoj zameni u protivrednosti od 75 milijardi dolara. Novi Sporazum o bilateralnom aranžmanu o razmeni (BSA) potpisan je između Indijske banke i Banke Japana.

Novi BSA omogućava Indiji pristup 75 milijardi američkih dolara, dok je raniji BSA osigurao 50 milijardi USD. BSA kao mehanizam plaćanja u spoljnoj trgovini između Indije i Japana je dogovoren tokom poseta premijera Narendre Modija Tokiju 29. oktobra 2018. godine.

“Sporazum o bilateralnom aranžmanu o razmeni (BSA) stupio je na snagu danas, odnosno 28. februara 2019. Indija može pristupiti dogovorenom iznosu od 75 milijardi dolara sa svojom nacionalnom valutom u svrhu održavanja odgovarajućeg nivoa platnog bilansa ili kratkoročne likvidnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Indije.

Sporazum je fleksibilan i prema svojim potrebama pod valutnim svapom i u bilo kom trenutku omogućava Indiji pristup čak i delomičnim iznosima BSA .

Pozdravljajući sporazum, indijska vlada izrazila je zahvalnost Japanu.

“To je u duhu snažnog partnerstva i daljeg  sprovođenja strateškog partnerstva. Ova finansijska saradnja će dodatno ojačati snažne ekonomske veze između Indije i Japana”, dodaje se u službenom saopštenju.

Indija, šesta po veličini ekonomija na svetu, suočila se s poteškoćama u plaćanju svojih glavnih trgovinskih partnera kao što su Iran, Rusija i Venecuela, nakon što im je administracija Trampa nametnula ekonomske sankcije. S Rusijom i Iranom  indijska vlada pokušava da uspostavii mehanizam za plaćanje uvoza s nacionalnom valutom.

U decembru prošle godine je indijsko ministarstvo finansija objavilo svoj kurs za tursku liru i korejski von kako bi se olakšala trgovina i poslovanje sa ove dve zemlje i olakšao proces pretvaranja njihovih valuta u indijske rupije i obrnuto.

Takođe 4. decembra 2018. godine su Indija i UAE potpisale ugovor o valutnom svapu za 35 milijardi rupija ili 1,8 milijardi UAE dirhama, protivrednosti 496 miliona dolara, kako bi se smanjila zavisnost od američkog dolara.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …