Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! AMERIČKI KONGRES IZGLASAO OPOZIV- „PADA“ TRAMP?! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UDARNA VEST! AMERIČKI KONGRES IZGLASAO OPOZIV- „PADA“ TRAMP?! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Američki Predstavnički dom izglasao je opoziv predsednika Donalda Trampa i formalno ga optužio za zloupotrebu položaja i ometanje Kongresa u istorijskom koraku koji će dodatno zaoštriti stranačke podjele u Americi.

Tramp je postao treći američki predsednik kojem je izglasan opoziv. Sledećeg meseca u Senatu, koji je pod kontrolom republikanaca, biće održano suđenje o tome da li je on kriv i da li treba da bude smenjen sa funkcije.

Za prvu tačku predloga – zloupotrebu položaja – glasalo je 230 članova Predstavničkog doma, dok je protiv bilo 197. Druga tačka – opstrukcija Kongresa – usvojena je glasovima 229 predstavnika, dok je 198 bilo protiv.

Male šanse za smenu Trampa

Opoziv Donalda Trampa ne znači i njegovu smenu s položaja. Ovim je samo otvoren put za suđenje u Senatu sledećeg meseca koji će doneti poslednju reč o tome da li će Tramp biti smenjen sa funkcije.

Nijedan predsednik u 243 godine istorije SAD nije smijenjen sa položaja u ovom procesu. Za to je potrebna dvotrećinska većina u Senatu koji ima 100 članova, što znači da bi najmanje 20 republikanaca moralo da se pridruži demokratama u glasanju protiv Trampa.

Za sada nijedan od njih nije nagovesto da bi to mogao da učini, pa je izvesno da će Tramp ostati na položaju predsednika. Ako bi se to ipak desilo, Tramp bi po automatizmu izgubio funkciju predsednika. Nijedan predsednik SAD nije opozvan u procesu „impičmenta“.

Pokušaj opoziva Endrjua Džonsona i Bila Klintona nije prošao Senat, a Ričard Nikson podneo je ostavku pre nego što je glasanje o njegovom opozivu dospelo na dnevni red.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel rekao je da „nema šanse“ da će ovaj dom smeniti Trampa na kraju suđenja.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi izjavila je posle glasanja da će sačekati sa imenovanjem tužilaca dok se ne upozna bolje sa procedurom suđenja u Senatu.

Debata trajala više od osam sati

Debata o dve tačke predloga za opoziv u Predstavničkom domu trajala je više od osam sati, a republikanci i demokrate su iznosili od ranije poznate stavove o opozivu predsednika.

Uoči glasanja, lider demokratske većine Steni Hojer, koji je član Kongresa 38 godina, rekao je da nikada nije očekivao da bude svedok „tako očiglednih prestupa jednog predsednika Sjedinjenih Država“. Naglasio je i da „demokrate nisu želele opoziv“.

– Glasali smo protiv toga. Jednom, dva puta, tri puta… Nismo ovo želeli. Međutim, neprimereno ponašanje predsednika Trampa primoralo je našu ustavnu republiku da se zaštiti – rekao je Hojer.

Lider republikanske manjine Kevin Mekarti ocenio je da je opoziv predsednika Trampa „najviše partijski i najmanje kredibilan opoziv u američkoj istoriji“.

– To je vaša zaostavština. Bilo kojem tužiocu u zemlji bilo bi oduzeto pravo da se bavi tim poslom zbog tako otvorene pristrasnosti, naročito ako postupa kao svedok, sudija i porota. Međutim, demokrate nisu samo doživele neuspeh kada je reč o procesu, već i kada su u pitanju dokazi – rekao je Mekarti.

Predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, demokrata Adam Šif u završnoj reči je kritikovao argument republikanaca „da ih se ne tiče to što predsednik ne sarađuje sa Kongresom, jer je lider Republikanske stranke koja je u manjini“ – zato što se radi o „poštovanju institucija i demokratije“.

Republikanci su tokom rasprave proces opoziva upoređivali sa raspećem Isusa Hrista, ali i sa japanskim napadom na mornaričku bazu Perl Harbur na Havajima, 1941. godine, prenosi Glas Amerike. Demokrate su pak isticale da su Trampu „njegovi sebični interesi važniji od dobrobiti zemlje“ i da članovi Kongresa moraju da deluju bez odlaganja.

Tramp: „Lov na veštice“

Tramp je optužen da je zloupotrebio položaj vršenjem pritiska na Ukrajinu da pokrene istragu o njegovom političkom rivalu Džozefu Bajdenu, koji je vodeći kandidat demokrata za predsedničku nominaciju na izborima 2020. godine.

Pored toga, Tramp je, navodno, tražio da se proveri sada diskreditovana teorija da su demokrate bile u dosluhu sa Ukrajinom u vezi sa izborima 2016. godine.

Demokrate tvrde da je Tramp blokirao pomoć Ukrajini od 391 milion dolara u sferi bezbednosti i iskoristio sastanak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim da ubedi Kijev da pokrene prljavu kampanju protiv Bajdena.

Tramp, koji želi da osvoji drugi mandat na izborima u novembru 2020. godine, demantovao je da je prekršio zakon i nazvao proces opoziva „lovom na veštice“.

Govoreći na predizbornom skupu u Mičigenu u vreme glasanja u Predstavničkom domu, on je rekao da će proces opoziva biti „sramni žig“ demokrata i Nensi Pelosi, koji će ih koštati izbora 2020. godine.

Pored toga, Tramp je postavio na Tviteru 45 postova u toku jučerašnjeg pre podneva. Iako je Bela kuća insistirala na tome da će predsednik biti previše zauzet da bi se fokusirao na dešavanja u Kongresu, Tramp je proveo čitavo pre podne tako što je ogorčenost i prkos izražavao putem tvitova i retvitova, prenosi AP.

Check Also

KO MU JE TO OMOGUĆIO? VELJA NEVOLJA IMAO ISTA KOLA I TABLICE KAO DIREKTOR POLICIJE REBIĆ! EVO ŠTA SE KRIJE..

Veljko Belivuk (36) zvani Velja Nevolja uspevao je da izbegne zaustavljanje policije, jer je u …