Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: AMERIKA IZLAZI IZ NATO PAKTA!? EVO ŠTA SE DEŠAVA…

UDARNA VEST: AMERIKA IZLAZI IZ NATO PAKTA!? EVO ŠTA SE DEŠAVA…

Američki predsednik Donald Tramp počeo je razgovore sa svojim osobljem o izlasku SAD iz NATO pakta, preneli su zapadni mediji.

Opšta panika izbila je u redovima zapadnog establišmenta, nakon što su vodeći mediji u Vašingtonu objavili da je Tramp razmatrao povlačenje SAD iz severno-atlanske alijanse.

Kako je naveo „Njujork tajms“, ovaj potez, ukoliko bi bio sproveden, umanjio bi uticaj Amerike u svetu i otvorio vrata Rusiji da proširi uticaj u Evropi.

– Stariji zvaničnik predsedničke administracije rekao je za „Njujork tajms“ da je Tramp nekoliko puta tokom 2018. godine privatno rekao da želi da se povuče iz alijanse – preneli su tamošnji mediji.

Sadašnji i bivši zvaničnici SAD, koji podržavaju alijansu, pribojavaju se da bi Tramp mogao da se vrati svojim namerama jer izdvajanja za vojsku koja je tražio od ostalih članica nisu dostigla zadovoljavajući nivo.

Mediji podsećaju i na nepropisno ponašanje američkog predsednika prema NATO saveznicima tokom skupova alijanse, kao i čvrste zahteve koje je iznosio o vojnoj potrošnji.

NATO članovi posebno su u panici nakon što je ostavku podneo i Džejms Matis, sada već bivši sekretar odbrane SAD, koji je bio viđen kao čovek koji je radio za njih. Ulje na vatru dolila je i činjenica da je Tramp obavio razgovore sa Putinom iza zatvorenih vrata, a da detalje sastanaka ne znaju čak ni njegovi najbliži saradnici.

Ističu da će, ukoliko SAD zaista izađu iz NATO, najveću korist imati upravo Vladimir Putin. Organizacija koja postoji od 1949. godine osnovana je da bi sprečila takozvano „agresiju Rusije“ (tadašnjeg SSSR-a) protiv Evrope.

Međutim, u proteklih pola veka postalo je jasno da je NATO agresivna, a ne defanzivna, organizacija, koja više nema svrhu.

(RT/NewYork Times)

Check Also

PUTIN DONEO ODLUKU- Tek sad počinje žestok ekonomski rat sa Evropskom Unijom!

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je da više ne može izvoziti gas gasovodom Jamal-Evropa preko …