Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: AMERIKANCI RUŠE VUČIĆA- NIJE IM POTREBAN! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

UDARNA VEST: AMERIKANCI RUŠE VUČIĆA- NIJE IM POTREBAN! EVO ŠTA SE DEŠAVA..

Nesvakidašnji događaji na domaćoj političkoj sceni, koji su počeli od dolaska „specijalca“ Donalda Trampa u Beograd, ovih dana dodatno podgrevaju čaršijske priče: Da li je Ričard Grenel na sastanku bez svedoka, narodski rečeno pustio Aleksandra Vučića niz vodu?

Sve je počelo odlukom predsednika SAD da za Balkan odredi svog čoveka, koji je potpuno u drugi plan bacio Metjua Palmera, predstavnika Stejt departmenta (duboke države u SAD i Soroša).

Grenel je doleteo u Prištinu i Beograd, obavio razgovore bez svedoka sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem, i kako se čini, tom prilikom obojici stavio do znanja da su završili političke karijere, a da bi uskoro u medijima mogli da se pojavljuju u svojstvu optuženih za ratne zločine ili kao učesnici kriminalnih afera.

U Beogradu se Grenel prvo sastao sa Anom Brnabić i njenim saradnicima (razgovor trajao duže od sat vremena), a potom pričao sa Vučićem u „četiri oka“ samo 10-ak minuta. Istog dana kada je Vučić gutao knedle pred Grenelom, u Srpsku naprednu stranku se učlanila premijerka.

Od tog momenta, Ana Brnabić je otputovala u Moskvu da potpiše ekonomski sporazum sa Evroazijskom unijom, otišla u zvaničnu posetu kod predsednika Grčke, a zatim u sedmodnevnu posetu Kini, uz specijalnu pozivnicu predsednika Si Đipinga, a tom sastanku je u sklopu delegacije Srbije prisustvovao čak i bivši predsednik Tomislav Nikolić.

Dakle, reč je o izuzetno značajnim susretima, koje Vučić ne bi propustio „ni za živu glavu“, jer bi mesecima mogao da spinuje u medijima o svojim spoljnopolitičkim uspesima… U obzir treba uzeti i činjenicu da se Brnabićeva ove jeseni iznenada i bez najave sastala sa Angelom Merkel i to na poziv nemačke kancelarke.

Interesantno, sve posete Brnabićeve su protekle gotovo nezapaženo u režimskim medijima. O njima se izveštavalo šturo, tek po koja rečenica, a dominantan prostor je dodeljen Vučićevom političkom delovanju.

Za to vreme, Vučić je sa prežaljenim Tačijem i ostalom Soroš ekipom (Edi Rama, Zoran Zaev, Milo Đukanović…) otišao u Brisel da isprati takođe prežaljenu Federiku Mogerini, zatim je sa Soroš ekipom dogovarao i potpisao nekakav „Mini Šengen“.

Primio je i praktično smenjenog Palmera (postavljanjem Grenela), koji se i u Prištini sastao samo sa politički već otpisanim Tačijem, ali ne i sa Aljbinom Kurtijem. Toj Palmerovoj poseti veći značaj nije pridala čak ni američka ambasada u Prištini, za razliku od njegovih prethodnih poseta.

Zatim se u svojim medijima, da se Vlasi ne dosete, Vučić napadno hvalio kako ide u nikad važniju posetu Emanuelu Makronu, iako nije bilo reči o zvaničnoj poseti, već je Vučić sa još nekoliko desetina zvanica prisustvovao Pariskom samitu, za koji je odavno dobio pozivnicu. To što se Makron sa svim zvanicama i pojedinačno sastao na kratko, domaći mediji su predstavili kao „pregovore o Kosovu“ i neverovatnu čast za „srpskog državnika koga cene u celom svetu“.

I to je bilo sve od Vučićevih političkih dostignuća u poslednje vreme. Niti se sastao sa bilo kim značajnim, niti je potpisao bilo šta značajno (ne računajući velikoalbanski „Mini Šengen“).

Zatim je prethodnog petka, predsednik Srbije, makar tako tvrde mediji i Predsedništvo, primljen na VMA zbog problema sa srcem. U ponedeljak je stigla objava da su lekari zabranili Vučiću da bar mesec dana leti avionom zbog zdravstvenog stanja, iako je letenje avionom bezbedno i za teške srčane bolesnike?!

Sudeći po tome kako je u utorak održao još jednu maratonsku konferenciju za medije, na kojoj je ponovo osuo drvlje i kamenje po opoziciji, čini se da je, hvala Bogu, predsednikovo zdravstveno stanje dobro i da nema prepreka da putuje avionom.

Ipak, Vučić je rešio da „aterira“ na mesec dana, pa je već otkazao posetu Ujedinjenim arapskim emiratima – zemlji preko koje ga dovode u aferu sa prodajom oružja. Niko neće narednih nedelja (a možda i duže) dovoditi u pitanje to što predsednik nigde ne putuje.

Po svemu sudeći, sve bitne susrete u narednom periodu će preuzeti Ana Brnabić, koja se, ako niste primetili, ni jednom nije oglasila u vezi prijema Vučića na VMA, a morala bi kao najvažnija osoba u državi po Ustavu prva da se oglasi u vanrednoj situaciji poput hitnog prijema Predsednika u bolnicu, budući da mu je, po rečima ministra zdravlja, život bio ugrožen.

Dok su se gotovo svi iz SNS utrkivali ko će brže, jače i bolje da predsedniku poželi ozdravljenje, premijerka kao da nije našla za shodno da makar na „Tviteru“ pošalje pismo podrške.

Koji su razlozi za takvu odluku, ostaje da se vidi, ali razlog zbog kojeg se ne oglašava Nebojša Stefanović, nije teško naslutiti. Kao da ni ministar policije mnogo ne mari za Vučićevo zdravlje, a to što poslednjih dana doživljava i radikalne napade koje nije očekivao, može samo da bude najava novih turbulencija sa aferama o prodaji oružja.

(Srbin.info)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …