Home / IZA KULISA / MISTERIJA NESTANKA ROKFELEROVOG SINA: OTIŠAO JE NA OSTVRVO KANIBALA I NESTAO, ALI SE POJAVILA FOTOGRAFIJA KOJA JE ZAPANJILA SVE (VIDEO)

MISTERIJA NESTANKA ROKFELEROVOG SINA: OTIŠAO JE NA OSTVRVO KANIBALA I NESTAO, ALI SE POJAVILA FOTOGRAFIJA KOJA JE ZAPANJILA SVE (VIDEO)

Majkl Rokfeler, sin Nelsona Rokfelera, guvernera Njujorka i praunuk Džona D. Rokfelera, prvog dolarskog milijardera u istoriji, imao je samo 23 godine kad je na današnji dan 19. novembra 1961, godine nestao na obalama Nove Gvineje.

Krenuo je na antropološku ekspediciju tokom koje je hteo da istraži lokalna plemena, ali se sa tog putovanja nikad nije vratio. Njegova porodica je organizovala veliku potragu, ali nikad nije pronađen, ni živ ni mrtav. Njegov nestanak je ostao misterija do danas.

Ipak, postoje brojne teorije o njegovoj sudbini. 2014. novinar Nacionalne geografije je nakon posete ostrvu napisao da su ga ubili pripadnici lokalnog plemena na stravičan način, ali za to nema dokaza.

Iako je mogao lagodno da živi kao najmlađi sin guvernera Nelsona Rokfelera i da nasledi porodični posao, Majkl je želeo nešto drugo. Uključio se u rad Muzeja za primitivnu umetnost koji je osnovao njegov otac, a zatim je odlučio da uradi nešto posebno.

“Rekao je da želi da uradi nešto što niko dosada nije uradio i da donese ogromnu kolekciju u Njujork”, kazao je kolega Karl Hejder.

I pre toga je dosta putovao, po nekoliko meseci živeo je u Japanu i Venecueli, ali želeo je da nađu nešto zaista retko i posebno. Uputio se na obale Nove Gvineje (tadašnje holandske kolonije) kako bi prikupio umetnička dela naroda Asmatija.

Asmati su imali izuzetno malo kontakata s spoljnim svetom i verovali su da područja van njihovog ostrva nastanjuju duhovi, a za belce su verovali da poseduju natprirodne moći.

Majkl se uputio u selo Otsjanep, gde je živela većina ovog naroda. Dopustili su im da ih fotografiše, ali nisu hteli da mu prodaju svoja dela, što je njega samo još više podstaklo na to da donese deo njihove kulture na zapad. Dok je boravio s plemenom, naučio je da njihovi ratnici imaju običaj da uzimaju glave svojih neprijatelja, kao i da jedu njihovo meso.

“Ova divlja zemlja je drugačija od svega što sam video dosad. Mislim da ću uspeti”, zapisao je jednom prilikom.

Ubrzo nakon povratka, ponovo se zaputio u istraživanje plemena, a tada je poveo i antropologa Renea Vasinga. Kad su 19. novembra 1969. čamcem počeli da se približavaju ostrvu, zateklo ih je olujno nevreme. Iako su od obale bili udaljeni 20-ak kilometara, Majkl je odlučio da okuša sreću.

“Mislim da ću uspeti”, rekao je, skočio u vodu i zaplivao nakon čega ga nikad ga više nisu videli.

Njegova bogata i uticajna porodica nije štedela pri pokušajima pronalaska sina. Za njim se tragalo brodovima, avionima i helikopterima, a čak su i njegovi roditelji otputovali na ostrvo. Posle devet dana uzaludne potrage, holandska vlada je proglasila da nema nade da će ga pronaći živog.

Dve nedelje kasnije proglašen je mrtvim, a kao razlog smrti navedeno je utapanje. Njegova misteriozna smrt je danima punila novinske stupce, a počela su i nagađanja o njegovom tragičnom kraju. Neki su smatrali da su ga napale ajkuče, drugi da je pobegao i da živi skriven u Novoj Gvineji, ali čini se da je njegova sudbina bila još gora.

2014. novinar Karl Hofman je u članku za Nacionalnu geografiju otkrio da je holandska istraga pronašla dokaze da su ga ubili pripadnici plemena Asmatija.

Dva holandska misionara koja su godinama živela na ostrvu i govorila njihov jezik, prijavila su lokalnim vlastima da su čuli od pripadnika plemena da je Majkl ubijen. Ubrzo je na ostrvo poslata policija, a istražitelj se vratio sa istim zaključkom i lobanjom koja je navodno pripadala mladom istraživaču.

Holandske vlasti su to navodno zataškale, jer su do tad već izgubili pola ostrva, koji je tada pripao novonastaloj Indoneziji, pa su se bojali da bi to moglo da se dogodi i s ostatkom ostrva ako se pročuje kako ne mogu da kontrolišu lokalna plemena.

Novinar Karl Hofman i sam je otputovao na ostrvo, a tamo su navodno svi znali da je pleme Asmati ubilo američkog turistu, ali su to skrivali iz straha od odmazde.

Nekoliko godina pre Majklove posete, grupa Holanđana je pokušala da razoruža pripadnike plemena, ali sve se završilo sukobom i četiri člana plemena su ubijena. Njihovi potomci su navodno u znak osvete ubili nesrećnog Majkla koji je slučajno doplivao baš do njih.

Pogledaj sliku na Tviteru
Prema njegovim navodima, odrezali su mu glavu, pojeli mozak, a ostatak njegoog tela su skuvali i pojeli. Navodno su se i kupali u njegovoj krvi, dok su od njegovih kostiju napravili oružje. U skladu sa njihovim verovanjem, tako su uspostavili ravnotežu i osvetili svoje mrtve.

Međutim, kada se u javnosti pojavila jedna čudna slika, navodno nastala 8 godina posle njegovog nestanka, ponovo su se pokrenule nove teorije o Rokfelerovoj sudbini.

Naime, na slici je prikazan beli muškarac u društvu plemena. Bio je go, imao je dužu bradu i ista obeležja baš kao i ostali članovi plemena. Zbog toga se pretpostavilo da se Rokfeler možda pridružio kanibalima i ostao sa njima da živi.

Check Also

EGIPATSKA SFINGA NIJE STARA 4,500 GODINA NEGO 75.000 GODINA?!

Misterija oko starosti egiptaske Sfinge traje i dan danas….Ova misteriozna kamena građevina-Sfinga,  još uvek privlači …