Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: ERDOGAN ŠALJE NOVE TRUPE U SIRIJU- NEIZBEŽAN SUKOB SA RUSIMA!

UDARNA VEST: ERDOGAN ŠALJE NOVE TRUPE U SIRIJU- NEIZBEŽAN SUKOB SA RUSIMA!

Turska je počela da prebacuje jedinice za specijalne operacije u zonu deeskalacije u Idlibu, objavila je agencija Anadolija.

Kako se navodi, konvoj od 150 kamiona sa specijalcima, vojnom tehnikom i municijom stigao je u pogranični rejon južne turske provincije Hataj, odakle će ući u Siriju.

Ova mera je doneta u skladu sa nedavnom izjavom predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Ankara nema nameru da napusti Idlib, štaviše, želi da ojača svoje položaje.

Izjava Erdogana usledila je nakon što je sirijska vojska izvela vazdušne napade i tom prilikom ubila petoricu turskih vojnika i troje civila.

Prema dogovoru predstavnika Rusije, Irana i Turske, koji je postignut u maju 2017. godine na pregovorima u Astani (sada Nursultan), u Siriji su formirane četiri zone deeskalacije.

Teritorija tri zone je tokom 2018. godine prešla pod kontrolu Damaska. Četvrta zona, koja se nalazi u provinciji Idlib i delovima susednih provincija Latakije, Hame i Alepa i dalje nije pod kontrolom sirijskih vlasti. Njen najveći deo drže teroristi Nusra fronta. Tamo su stalni sukobi militanata i Vladinih snaga.

Rusija i Turska su u Sočiju potpisale u septembru 2018. godine sporazum o stvaranju demilitarizovane zone u Idlibu, gde je smešteno više desetina različitih formacija. Najveća od njih je savez proruskih grupa Nacionalni front oslobođenja i Nusra front, ukupno oko 30 hiljada militanata.

Sirijska vojska je 26. januara pokrenula ofanzivu na zapadu Alepa zbog svakodnevnih bombardovanja od strane terorista na stambene četvrti grada, u kojima je poginulo na desetine civila. Dan kasnije armija je uspela da se probije kroz prve linije odbrane.

Tri dana kasnije, vojska Bašara el Asada oslobodila je od terorista grad Maret Numan, koji je bio pod kontrolom militanata od 2012. godine i bio je jedno od njihovih najvećih uporišta.

Zbog eskalacije u Idlibu, Ankara i neki njeni partneri optužuju Damask i Moskvu da izvode napade na humanitarne objekte i turske vojnike. Rusija i Sirija su više puta izjavljivale da su uzrok nestabilnosti u regionu upravo teroristi.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …