Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: FORMIRA SE ZAJEDNICA ALBANSKIH OPŠTINA NA JUGU SRBIJE!

UDARNA VEST: FORMIRA SE ZAJEDNICA ALBANSKIH OPŠTINA NA JUGU SRBIJE!

Albanci sa juga centralne Srbije uskoro bi mogli da zatraže formiranje takozvane Zajednice albanskih opština, koja bi bila pandan Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, a koja je dogovorena pre sedam godina, saznaju „Novosti“.

Nimalo slučajno, ova ideja se razrađuje baš u momentu kada Beograd insistira da se za briselskim stolom nađe pitanje formiranja ZSO na Kosmetu, a što Priština uporno ignoriše, konstatuje list.

Narodni poslanik Srpske napredne stranke iz Bujanovca Nenad Mitrović kaže da se na lokalne albanske lidere „koji po mišljenje idu u Tiranu“ vrši pritisak, s obzirom na to da je u Briselu nastavljen dijalog Beograda i Prištine oko postizanja sveobuhvatnog sporazuma.

„Prošle nedelje troje poslanika iz republičkog parlamenta Srbije sa ujedinjene albanske liste ponovo su boravili u Tirani. Sve ukazuje da je ovo vid provokacije i pritiska, a sve češće se spekuliše o formiranju zajednice Albanaca na jugu Srbije. To se još ne plasira kao zvanični zahtev, ali je iz više albanskih izvora potvrđeno da se uveliko o tome dogovara na relaciji Priština-Tirana“, rekao je Mitrović za „Novosti“.

Predstavnici Albanaca triju opština na jugu centralne Srbije, podseća list, pre dve godine su usvojili deklaraciju kojom su od Beograda, Prištine i Brisela zatražili da se u proces pregovora, kao i u finalni sporazumni dokument, uvrste i rešavanje statusa albanske manjine iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Inače, vlasti u Prištini su u ponedeljak osnovale Kancelariju za pružanje pomoći građanima Preševske doline, odnosno iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Kako je najavljeno, Kancelarija će im se „naći pri ruci“ u oblastima obrazovanja, kulture i ekonomije.

Formiranje Kancelarije je među političkim predstavnicima Srba u ovim opštinama izazvalo revolt, jer smatraju da je to telo nastalo kao vid dodatnog pritiska na Albance da ne dozvole da Srbi postanu deo vlasti, a ne kako bi se pomoglo Albancima koji žive na ovom području.

„Svaka pomoć za ove tri opštine je dobrodošla. Otvaranje Kancelarije je politička odluka koja u našoj javnosti izaziva različite komentare i doživljava se kao provokacija predstojećim razgovorima u Briselu. Što se mene tiče, očekujem da dodatna pomoć opštinama od strane Kancelarije ispuni očekivanja albanskog stanovništva u realizaciji lokalnih projekata“ navodi za „Novosti“, Zoran Stanković, predsednik vladinog Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

On dodaje da će Koordinaciono telo nastaviti da realizuje projekte iz svih oblasti važnih za boljitak građana ovih opština, kao i da Republika Srbija posebnu pažnju posvećuje pružanju pomoći tim lokalnim samoupravama, i „intenzivno prati političke i druge aktivnosti. Spremna je da u svakom trenutku adekvatno reaguje na sve izazove u interesu građana naše zemlje“.

Naivan je onaj ko veruje da će Kancelarija koju je osnovala Priština konkretno pomoći Albancima na jugu Srbije, jer kada se pogleda koliko se novca u ovaj kraj ulaže iz budžeta Srbije, jasno je da je reč o simboličnim brojkama koje treba da stignu sa „Kosova“, ukazuje Mitrović.

On tu tvrdnju ilustruje podacima da je Vlada Srbije u prošloj godini samo za infrastrukturne projekte u Bujanovcu, Preševu i Medveđi izdvojila dva miliona evra, što nisu jedina sredstva koja su stigla od države, dok je kao pomoć „Kosova“ Albancima na jugu centralne Srbije stiglo 40.000 evra.

Check Also

SVE SPREMNO ZA INVAZIJU: NA GRANICU SA UKRAJINOM POSTAVLJENO 80.000 VOJNIKA SA TENKOVIMA I ARTILJERIJOM- U DONBASU 40.000, NA KRIMU ISTO TOLIKO!

Rusija se nalazi na korak od rata protiv Ukrajine, objavili su državni ruski mediji u …