Home / TEMA DANA / UDARNA VEST! NAPADNUTA RUSKA BAZA U SIRIJI (VIDEO)

UDARNA VEST! NAPADNUTA RUSKA BAZA U SIRIJI (VIDEO)

U napadu učestvovalo 13 dronova koji su se kretali u jedinstvenom borbenom poretku i prema zajedničkom borbenom planu. Navodila ih je ista posada koja je – kada su dronovi naišli na rusko ometanje – počela da ih vodi manuelno.

Dronove koji su izveli najveći istovremeni napad na rusku vazduhoplovnu bazu Hmejmim u Siriji, na cilj je navodio američki vojni izviđački avion “Posejdon-8”, izjavio je zamenik ministra odbrane Rusije general-pukovnik Aleksandar Fomin.

Fomin je ovo otkrio u Kini – na plenarnom zasedanju “Peking Sijang šan foruma o bezbednosti”, ukazavši:

– Čak 13 dronova kretalo se u jedinstvenom borbenom poretku i prema zajedničkom borbenom planu. Prema Hmejmimu ih je vodila ista posada. Sve to vreme američki izviđački avion ”Posejdon-8” patrolirao je nad istočnim mediteranom. To patroliranje je, inače, trajalo osam časova – rekao je Fomin.

Zamenik ruskog ministra odbrane naveo je da su “dronovi prebačeni na manuelno upravljanje, kada su naišli na protivdejstvo ruskih sistema PVO i za radioelektronsku borbu”.

– Manuelno upravljanje nisu obavljali nikakvi paceri, već ”Posejdon-8”, koji ima modernu opremu. Oni koji su bili u njemu preuzeli su manuelnu kontrolu nad dronovima – kazao je Fomin.

Poznati moskovski vojni ekspert Igor Korotčenko, koji je glavni urednik magazina „Nacionalna odbrana”, objasnio je zbog čega je Amerikancima bio potreban taj masovni napad dronovima koji je u prvim trenucima bio pripisan teroristima koji deluju iz sirijske severozapadne provincije Idlib:

– Glavni cilj Amerikanaca bio je da takvim naletom prisile Hmejmim da radi odbrane uključi sva svoja sredstva PVO, to jest da ih stavi u borbeni režim, jer bi to „Posejdonu” omogućilo da snimi njihove najvažnije parametre.

Ovo znači da je napad na Hmejmim bio američki, čak nezavisno od toga čiji su dronovi formalno bili. To znači, naravno, i da sirijska Al kaida (Džebhat an-Nusra) ratuje pod strateškom kontrolom Amerikanaca.

Ruska baza “Hmejmim” u Siriji bila je od januara ove godine meta nekoliko grupnih napada dronovima, a poslednji se dogodio u avgustu.Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …