Home / TEMA DANA / UDARNA VEST- OTKRIVEN TAJNI PLAN: PRITISAK NA SRBIJU SVE JAČI! EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

UDARNA VEST- OTKRIVEN TAJNI PLAN: PRITISAK NA SRBIJU SVE JAČI! EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

Poruka iz Tirane da bi vlasti ove zemlje i lažna vlada u Prištini trebalo da imaju zajedničku platformu za dijalog za Beogradom uklapa se u velikoalbanski kalup koji se na terenu polako popunjava, a što zapadne zemlje zasad nemo posmatraju.

Tako stručnjaci tumače izjavu vršioca dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja da je važno da ta država sa novom tzv. vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji kao i da je među glavnim stanovištima Albanije u pogledu ovih pregovora to da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.

Za spoljnopolitičkog analitičara i istoričara Nemanju Starovića stavovi Cakaja ne predstavljaju novinu budući da, kako kaže, velikoalbanska ideja predstavlja opšteprihvaćen nacionalni cilj kojem se priklanja gotovo celokupna politička scena kako u Tirani tako i u Prištini.

On međutim smatra i da bi uključenje Tirane u proces pregovora Beograda i Prištine moglo da bude i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio i na rešavanje problema između Srba i Alabanaca u celini.

Diplomata Zoran Milivojević kaze da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i u političkom smislu.

– Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu naspram Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu “o tom potom” – zaključuje Milivojević.

(Novosti.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …