Home / TEMA DANA / VUČIĆEVO VELIKO PRIZNANJE: „SRBIJA JE SATERANA UZA ZID!“

VUČIĆEVO VELIKO PRIZNANJE: „SRBIJA JE SATERANA UZA ZID!“

“Srbija neće imati laku poziciju kada je reč o rešavanju pitanja KiM, pošto se SAD zalažu samo za priznanje nezavinosti i to se neće promeniti”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da očekuje i od EU da iznese svoj stav.

Na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Filipa Rikera da normalizacija vodi ka međusobnom priznavanju Srbije i tzv. Kosova, kao i da li su građani upoznati sa pritiscima koji doalze sa Zapada, Vučić je rekao da se trudi da svakog dana govori ono što je istina, a to je da je za SAD tzv. Kosovo nezavisna država.

„Samo ih to interesuje, sve ostalo su sitnice, ali to je suština. Nisam od onih koji će da kaže – promenilo se i biće durgačiije. Koja god administracija u SAD da bude, očekivaće priznavanje tzv. Kosova“, rekao je on.

„Ali, očekujem od EU da kažu svoj stav, jer nam nisu rekli na početku da je priznanje tzv. Kosova kraj procesa, već su rekli da je potpisivanje obavezujućeg dokumenta, koji bi stvorio uslove za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine ili Srbije i tzv. Kosova, ali nigde nije spominjano eksplicitno priznanje tzv. Kosova. Čekamo da vidimo šta će da kažu“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da nije laka pozicija i da oni koji govore suprotno pokušavaju vicevima da stiču popularnost kod naroda.

Kaže da on kao predsednik zemlje mora da bude ozbiljan i odgovoran i da zato ne očekuje da će Srbija imati laku poziciju.

Upitan da li će i nove evropske institucije podsećati na to da je EU garant sprovođenja Briselskog sporazuma i da je Srbija ispunila sve svoje obaveze, Vučić kaže da je sve to rekao nekoliko puta, uključujući i poslednje sastanke.

Navodi da je predstavnike EU molio da našu Železaru izuzmu iz sistema kvota, posebno za beli lim, da nam u tome pomognu i da bismo im na tome maksimalno bili zahvalni.

„A, za sve drugo šta da očekujete? Za svako drugo pitanje kažu – idi, Aleksandre, razgovaraj s Makronom, idi Aleksandre, razgovaraj sa Merkel. Poštujete i jedne i druge, a ja nemam problem, videću Makrona za tačno deset dana u Parizu i razgovaraću sa njim, verovatno i sa Merkel, za mesec ili dva“, rekao je on.

Da napada EU, kaže, ne može – ne zato što ne sme, nego zato što ne vidi smisao i šta bi to donelo dobrog Srbiji.

Kako je dodao, čeka se formiranje prištinske vlade i da se vidi šta oni u stvari žele.

„Jer ovo sve što su do sad govorili nam je jasno stavilo do znanja da oni stvarne pregovore ne žele, da stvarni komprimis ne žele“, rekao je on.

(Tanjug)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …