Home / TEMA DANA / UDARNA VEST- OVO SE KRIJE: Vojnici KFOR započeli definitivnu demarkaciju granice- Srbi u pokrajini u neviđenom strahu!

UDARNA VEST- OVO SE KRIJE: Vojnici KFOR započeli definitivnu demarkaciju granice- Srbi u pokrajini u neviđenom strahu!

Vojnici KFOR u južnoj srpskoj pokrajini, koje je NATO pakt poslao da štite građane i budu statusno neutralna misija, prave granicu između Srbije i Kosova

Ovo tvrdi ruski „Komersant“, ugledni list blizak Kremlju, navodeći da vojnici zapadne vojne alijanse bez nadležnosti postavljaju i menjaju stare saobraćajne znakove i sve putokaze duž administrativne linije. Prema ovim informacijama, Albanci tvrde da je ovo početak definitivne demarkacije između Kosova i Metohije (?!?), dok su Srbi u pokrajini u neviđenom strahu!

Sledeći uslov EU

Ovaj list piše da je KFOR iznenadnu akciju, bez bilo kakve prethodne najave ili saopštenja, započeo u selu Karačevo u opštini Kamenici, uprkos tome što se lokalno stanovništvo oštro usprotivilo.

„KFOR je postavio granicu između Kosova i Srbije u selu Karačevo, u opštini Kamenici. Prištinska štampa tvrdi da je to samo početak definitivne demarkacije između Kosova i Metohije i centralne Srbije, što će biti sledeći uslov koji će Evropska unija postaviti obema stranama“, navodi ruski „Komersant“.

Da se nešto zaista opasno ispod brda valja, indirektno je priznao i portparol KFOR Kvendron Kastrati, koji je u svojoj kontradiktornoj i nejasnoj izjavi čak upotrebio izraz „granica“!?!

– KFOR je samo zamenio znakove, jer su stari bili oštećeni i služili su kao putokaz za KFOR i UNMIK da je granica sa Srbijom blizu. KFOR ne iscrtava granice. Zamena znakova duž administrativne linije nema veze za iscrtavanjem granice, a lokalno stanovništvo bilo je zabrinuto zato što se to dogodilo bez najave… – pokušao je da objasni Kastrati ovu sumnjivu akciju.

I dok u vrhu vlasti juče niko nije želeo zvanično da komentariše ove navode, politikolog Aleksandar Pavić kaže da se čak i najmanji gestovi mogu protumačiti kao najava nečeg krupnog.

– Najvažnije je to što se animirala javnost, da se ne dogodi da se nešto što bi imalo trajne posledice dešavalo u mraku. Svakako da u KFOR glavnu reč vode oni koji podržavaju nezavisnost Kosova i oni će uvek koristiti priliku da mešetare. Ipak, pošto u NATO ima država koje se tome protive, važno je alarmirati na svaki gest koji se može protumačiti kao štetan za srpsku stranu ili protivan Rezoluciji 1244, za koju je komandant KFOR više puta rekao da je važeća. Po tom dokumentu, ne postoji granica između Kosova i Srbije – podvlači Pavić.

Sve više nervozni

Politikolog Jelena Vukoičić smatra da očigledno i na Zapadu i kod kosovskih Albanaca raste nervoza zbog činjenice da pregovori, odnosno pritisci na Srbiju, ne idu dinamikom koja njima odgovara.

– I ovu poslednju najavu o granici treba posmatrati u svetlu pritisaka na Beograd, kako bi se srpska strana primorala da pristane na ultimatum u što kraćem vremenskom periodu. Pritisci će se povećavati s obzirom na to da sve više zemalja povlači ili razmišlja da povuče odluke o priznanju Kosova i da nema novih priznanja. Vreme ne ide naruku Zapadu i Prištini – zaključuje Vukoičić.

(Informer.rs)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …