Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: RUSI PRODALI 1.000 KRSTAREĆIH RAKETA NUKLERANOJ SILI KOJA JE UPRAVO POČELA EKONOMSKI RAT SA SAD

UDARNA VEST: RUSI PRODALI 1.000 KRSTAREĆIH RAKETA NUKLERANOJ SILI KOJA JE UPRAVO POČELA EKONOMSKI RAT SA SAD

Rusija je potpisala sporazum sa Indijom o isporuci oko 1.000 krstarećih raketa, rečeno je agenciji Tas s u ruskoj agenciji za za vojnu i tehnološku saradnju.

“Tačno je da je potpisan veliki ugovor o isporuci oko 1.000 raketa Indiojii za različite namene”, rečeno je agenciji.

Agencija ANI javila je juče da su dve zemlje potpisale sporazum o isporuci velike količine raketa vazduh-vazduh R-27 za indijske vazdušne snage, dodajući da rakete imaju produžen domet što omogućava borbenim avionima da napadnu neprijateljske letelice na većoj udaljenosti.

Agencija je navela da je ugovor vredan 200 miliona dolara.

Indija počela otvoreni rat sa Sjedinjenim Državama
Značajno povećane carine na brojne proizvode uvezene iz Sjedinjenih Država počele su da se primenjuju u Indiji, pošto se Nju Delhi protivi ekonomskoj hegemoniji SAD-a koja odražava gubitke uzrokovane američkim carinama na indijsku robu.

Relevantni zvanični dokument Ministarstva finansija objavljen je na internet stranici „Gazeta Indije“.

Na listi američkih proizvoda koji su pod povećanim carinama nalaze se neke vrste jabuka, badema, slanutka, leće, oraha, kao i niz drugih vrsta poljoprivrednih proizvoda.

“Sveukupno, Nju Delhi očekuje da će dobiti oko 240 miliona dolara od uvođenja ovih mera. Ovaj iznos zapravo nadoknađuje gubitke koje će Indija imati zbog uvođenja dodatnih obaveza od strane Sjedinjenih Država na indijsku robu ”, kaže Ekonomski časopis Times.

Indijske vlasti su ranije najavile namjeru da povećaju carine na 29 američkih proizvoda u junu prošle godine kao odgovor na slične akcije Vašingtona. Međutim, odluka je odložena dok su pregovori sa američkom stranom u toku.

Ranije, u martu 2018. godine, američki predsednik Donald Tramp uveo je uvozne carine na čelik po stopi od 25%, a za aluminijum po stopi od 10% početkom marta, ali je onda odložio njihovu akciju za EU, Kanadu i Meksiko. Indija, drugi najveći proizvođač čelika na svetu, kritikovala je ovu odluku.

(Webtribune.rs,Tanjug)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …