Home / TEMA DANA / UDARNA VEST- TEŽAK ŠOK ZA SRBIJU: EVO ŠTA SU RUSI OTKRILI ZA VUČIĆA..

UDARNA VEST- TEŽAK ŠOK ZA SRBIJU: EVO ŠTA SU RUSI OTKRILI ZA VUČIĆA..

Rukovodstvo Srbije već sada je spremno da potpiše za Kosovo šta god treba, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast, piše Moskovski centar Karnegi.

Odlazak premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Hag za sada ne obećava brz napredak u rešavanju kosovskog pitanja. Rukovodstvo Srbije, poučeno prethodnim iskustvom, skeptično je prihvatilo novost i ocenjuje da je njegov odlazak u Hag još jedan trik Zapada da natera Beograd na nove ustupke, navodi Karnegi.

U tekstu se ocenjuje da će ostavka Haradinaja, posebno ako posle nje usledi sudski proces, neizbežno uticati na ponašanje Prištine.

“Srpsko rukovodstvo je u suštini, spremno da potpiše šta god o Kosovu, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast. Ako Specijalni sud sa sedištem u Hagu može da dovede vlast u Prištini u istu takvu situaciju, rešenje kosovskog pitanja može uspešno da se reši”, ocenjuje Karnegi.

Ocenjuje se da lakoća kojom je Zapad dozvolio odlazak jednog od glavnih učesnika pregovora o Kosovu ukazuje da je zapadno posredovanje u tom konfliktu počelo da se gradi na sasvim drugim principima.

“U Vašingtonu i u evropskim prestonicama se nakupilo toliko umora i nervoze zbog kaprica i ucena Prištine da je odlučeno da se sve ponovo osmisli. Sada Zapad smatra da je ne srpska, već kosovska elita prepreka za rešavanje problema i da će se ubuduće tako ponašati”, navodi se u tekstu.

(Beta)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …