Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: VOJSKA SAD DOBILA NAREĐENJA DA SILOM OTERA RUSKU I SIRIJSKU VOJSKU SA NALAZIŠTA NAFTE- PO CENU VELIKOG RATA

UDARNA VEST: VOJSKA SAD DOBILA NAREĐENJA DA SILOM OTERA RUSKU I SIRIJSKU VOJSKU SA NALAZIŠTA NAFTE- PO CENU VELIKOG RATA

Sjedinjene Države proučavaju “legalne” opcije za napad na ruske i sirijske snage kako bi sprečile da sirijska nafta padne u njihove ruke, dok Tramp širi akcije u arapskoj zemlji, navodi AP.

Iako je američki predsednik Donald Tramp pokazao snažno interesovanje za povlačenje svoje vojske iz Sirije, politika Vašingtona, kada je u pitanju arapska zemlja, dobija novi zaokret.

Kako je objavila novinska agencija AP, Tramp je odobrio mere kojima se proširuje upotreba oružanih snaga njegove zemlje na severoistoku Sirije.

Pozivajući se na neimenovane vladine izvore, agencija je takođe saopštila da Sjedinjene Države proučavaju pravni okvir za odbranu naftnih bušotina na severoistoku Sirije od „bilo koje sile koja bi pokušala da ih kontroliše“, od terorističkih grupa do vladinih snaga, uključujući ruske i sirijske trupe.

Takva zaštita naftnih bušotina vršiće se uz punu upotrebu vojne moći, dok američki izvor odbrane kaže da će najmanje 800 američkih vojnika ostati u Siriji.

Međutim, američke vlasti biće podeljene oko upotrebe sile protiv sirijske vlade i njenih saveznika, pri čemu je demokratski senator iz Virdžinije Tim Kejn misiju nazvao pogrešnom.

“Rizikovanje života naših trupa za čuvanje naftnih postrojenja na istoku Sirije ne samo da je bezobzirno, već je i nezakonito”, izjavio je Kejn za AP.

“Predsednik Tramp je izdao naše kurdske saveznike koji su se borili protiv ISIS-a  zajedno sa američkim vojnicima i umesto toga premestio naše trupe da štite naftna postrojenja”.

Od početka svojih operacija u Siriji, američka vlada je pokušala da opravda svoje napade na osnovu odobrenja za upotrebu vojne sile (AUMF) izdatih 2001. i 2002. godine protiv bilo kog pojedinca, grupe ili sile povezane sa terorističkim napadima 11. septembra 2001.

Na osnovu toga, sile Pentagona se oslanjaju na američko domaće pravo kako bi delovale na stranom tlu. Međutim, prema mišljenju stručnjaka, prema američkom zakonu takve dozvole bi pokrivale operacije samo protiv terorističkih grupa u Siriji.

Dakle, zakoni bi ograničili upotrebu američke vojne sile u ovoj zemlji.

“Sjedinjene Države nisu u ratu ni sa Sirijom, ni sa Turskom, na osnovu čega bi moglo da dođe do sprovođenja AUMF-a”, rekao je Stiven Vladek, profesor zakona o nacionalnoj bezbednosti sa teksaškog Univerziteta u Austinu.

Dodao je da iako američki Ustav daje značajna ratna ovlašćenja predsedniku, ona uglavnom treba da se tiču samoodbrane i kolektivne odbrane zemlje. Tvrdnju, da je obezbeđivanje nafte neophodno zbog nacionalne bezbednosti, jednostavno smatram previše drastičnom da bi se sprovela“, rekao je.

Proširenje vojne misije

Prema navodima medija, Sjedinjene Države nameravaju da zadrže svoje trupe od Deir ez-Zor do Al-Hasake, grada koji kontrolišu kurdske snage.

Trenutno, SAD još uvek imaju nekoliko stotina vojnika i oklopnih vozila na severoistoku Sirije. Međutim, kontingent nije dovoljan kako bi se sve naftne bušotine u regionu držale pod vojnom kontrolom, navode mediji.

Webtribune.rs

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …