Home / TEMA DANA / OSTVARUJE SE PUTINOVO UPOZORENJE BALKANU…

OSTVARUJE SE PUTINOVO UPOZORENJE BALKANU…

Balkan je jedna od glavnih meta radikalnih islamista i pripadnika Islamske države, nakon sloma u Siriji, smatra stučnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević.

Balkan je jedna od glavnih meta radikalnih islamista i pripadnika Islamske države, nakon sloma u Siriji, smatra stučnjak iz oblasti bezbednosti Dževad Galijašević, koji navodi da se bezbednosne službe u BiH uopšte ne bave glavnom opasnošću, a to je stvaranje militantnih baza na Balkanu.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara u tehničkom mandatu BiH Dragan Mektić izjavio je krajem prošle nedelje da nema informacije o državljanima te zemlje koji se nalaze u kampovima u Siriji, ali da su za više desetina muškaraca koji čekaju povratak već pripremljeni krivični postupci.

Kako je rekao, zbog turske vojne ofanzive u Siriji zaustavljen je proces povratka pripadnika bivše Islamske države – 100 muškaraca i 160 žena sa decom rodom iz BIH, koji su raspoređeni u tri sirijska kampa.

Galijašević, stručnjak iz oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da se mnogi radikalni islamisti i pripadnici Islamske države, nakon sloma u Siriji, prebacuju u druge regione sa namerom da tamo stvore svoje jake baze.

– A jedna od glavnih meta im je Balkan, aktuelne bezbednosne strukture u Sarajevu ništa ne čine da se suprotstave toj pretnji. Oni ništa nisu činili ni da se 360 fanatika iz Bosne sasvim legalno, preko sarajevskog, zagrebačkog i bečkog aerodroma “neprimetno“ dokopaju iračkog i sirijskog ratišta – tvrdi Galijašević.

Prema njegovim rečima, ti isti ratnici su se „ispred nosa“ Obaveštajno-bezbednosne agencije bez problema više puta vraćali u Bosnu, regrutovali nove članove i ponovo odlazili.

– Da zaista postoji ozbiljna želja da se preseče taj lanac, dovoljno je preseći finansiranje terorizma u BiH, a to se i dalje ne dešava – kaže Galijašević, a kao primer navodi da bezbednosne službe ništa nisu radile da bi sprečile odlazak boraca u Siriju, poput Inesa Midžića, koji je u Siriji ubijen u jednom od američkih napada.

Galijašević dodaje da tom spisku treba dodati i one državljane BiH koje su zarobile regularne snage Sirije pod komandom Bašara al Asada i stotinak boraca pod komandom Nusreta Imamovića koji su učestvovali u okupaciji Idlib.

(Mediji)

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …