Home / TEMA DANA / NOVA ZAPANJUJUĆA IZJAVA MAKRONA: RUSIJA IMA 3 SCENARIJA- MORA DA PONOVO POSTANE SUPERSILA..

NOVA ZAPANJUJUĆA IZJAVA MAKRONA: RUSIJA IMA 3 SCENARIJA- MORA DA PONOVO POSTANE SUPERSILA..

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Rusija ima tri scenarija za razvoj, od kojih je prvi — da Rusija povrati status supersile.

Kako je istakao, taj scenario je prilično komplikovan jer Rusija trenutno ne raspolaže dovoljnom ekonomskom silom i brojem stanovnika.

Drugi put razvoja, prema mišljenju francuskog predsednika, jeste „evroazijski model“, ali u tom scenariju problem predstavlja Kina koja je u tom regionu dominantna sila.

Štaviše, predsednik Rusije Vladimir Putin se sve više mimoilazi u razmišljanjima sa kineskim liderom Si Đipingom, dodao je Makron.

Kao treći scenario Makron je naveo pronalaženje novog i izbalansiranog modela odnosa sa Evropom.

„Moskva trenutno na Evropu gleda kao na američkog vazala zbog toga što se NATO drastično približio ruskim granicama, ali u budućnosti taj stav može biti revidiran“, naglasio je francuski lider.

Podsetimo, francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je u intervjuu za britanski „Ekonomist“ da je NATO na samrti, a da se Evropa nalazi na ivici ponora.

Takođe je upozorio članice EU da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja-članica NATO-a.

S tim u vezi oglasila se zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, koja je reči predsednika Francuske ocenila kao opis pravog stanja Severnoatlantske alijanse.

(Mediji)

Check Also

ŠOK OTKRIĆE! „ALBANIJA POSTALA NESTALNA ČLANICA SAVETA BEZBEDNOSTI UN PO INSTRUKCIJI VUČIĆA“

Predsednik Narodne stranke i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić izjavio je da je …