Home / TEMA DANA / UDARNA VEST- VUČIĆ KONAČNO OTKRIO: PRIZNAĆEMO KOSOVO AKO DOBIJEMO..

UDARNA VEST- VUČIĆ KONAČNO OTKRIO: PRIZNAĆEMO KOSOVO AKO DOBIJEMO..

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Ronom DŽonsonom i Krisom Marfijem. Republikanac Džonson poručio je da je Amerika prijatelj srpskog naroda i želi da učini sve što može da podrži dijalog i proces u kojem oba naroda, srpski i albanski, moraju nešto dati i dobiti.

Demokrata Kris Marfi rekao je da se nada da će posle kosovskih izbora i vlasti u Prištini učiniti neophodne korake kako bi se dijalog nastavio.

DŽonson i Marfi izjavili su da SAD podržava dijalog Srbije i Kosova i da će podržati dogovor koji dve strane postignu.

“Amerika je ovde da vam bude prijatelj i obe nacije će imati veliku podršku u postizanju sporazuma”, rekao je DŽonson.

On je kazao da bi umesto navoda da Amerika vrši pritisak, upotrebio izraz podrške Srbiji i Kosovu kojom žele da daju prostor da dve nacije odluče same kakav će biti sporazum.

“A na kraju procesa mi ćemo podržati sporazum između njih i dogovor”, rekao je DŽonson.

On je kazao da SAD shvata da svaka osoba želi da živi u miru i stabilnosti da podiže svoju porodicu i da zemlja ekonomski napreduje, te da Amerika želi da ohrabri Srbiju i Kosovo u rešavanju spornih pitanja, ali da nema rešenja da nešto negde bude dato a negde oduzeto.

DŽonson je istakao da SAD podržavaju srpski narod i da žele još dublju ekonomsku i političku saradnju sa Srbijom.

“Mi smo došli da bi preneli potpuno jasnu poruku da su i republikanci i demokrate u Kongresu uz Srbiju i žele snažnije partnerstvo”, rekao je Marfi.

On je kazao da će SAD pružiti pomoć na svaki način i da se nadaju da će Srbija nastaviti put ka EU i približiti se mnogim američkim političkim i ekonomskim saveznicima u Evropi.

Vučić: Srbija ne može da prizna nezavisnost Kosova ako ne dođe do kompromisnog rešenja

Vučić je izjavio da je interes Srbije intenziviranje političkog dijaloga sa SAD na visokom nivou, dodajući da je senatorima preneo da Srbija očekuje ukidanje taksi, da je spremna za kompromis koji ne podrazumeva da jedna strana dobije sve, a Srbija ništa.
On je rekao da je potrebno da obe strane podjednako izgube, kako bi podjednako obe strane dobile i da je to jedini način da se dođe do dogovora.

“Naša pozicija nije nimalo laka… Albanci očekuju da dobiju potvrdu onoga što misle da su sasvim dobili. I ni na šta manje ne žele da pristanu jer ne žele da priznaju da im nikada neće biti konsolidovana država bez Srbije. Naravno da će najveći pritisak biti na Srbiju. Ali Srbija ne može da prizna nezavisnost ako ne dođe do kompromisnog rešenja. I nema tu filozofije velike. I može da nas muči ko god hoće”, rekao je Vučić

Popravljanje odnosa između Srba i Albanaca kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu od ogromne je koristi kako za Srbe, tako i za Albance i sve narode koji žive na ovoj teritoriji, rekao je Vučić.

“Amerika je priznala Kosovo kao nezavisnu državnu, Srbija nije, ali sam zahvalan što se trude da pronađu rešenje za nastavak dijaloga i da se pronađe kompromisno rešenje. Potrebno je da odnosi budu partnerski i sve bolji”, ocenio je Vučić i dodao da mu se čini da su u proteklom periodu uspeli da unaprede te odnose.

Vučić je podsetio da je nedavno razgovarao sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, a da je ovo nastavak važnih razgovora i za nas je od ključnog značaja pitanje Kosova i Metohije i bilateralna pitanja.

Uveren sam da je želja za unapređenjem odnosa obostrana, dodao je Vučić.

Sastanku su prisustvovali i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i šef diplomatije Ivica Dačić.

Marfi i DŽonson su nedavno rekli da će ove nedelje boraviti u Srbiji i na Kosovu kako bi pružili podršku dijalogu između Beograda i Prištine.

Senatori su boravili u Prištini gde su poručili da će biti potrebno dosta požrtvovanosti i u Beogradu i u Prištini da bi dijalog uspeo, ali da će posledice toga biti pozitivne.

Kako su najavili, istu poruku će preneti i tokom posete Beogradu, preneo je Glas Amerike.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno je imenovao Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se sa američkim senatorima Ronom DŽonsonom i Krisom Marfijem, a glavna tema njihovih razgovora biće proces pregovora Beograda i Prištine, odakle su američki zvaničnici i stigli u Beograd.

Sastanku prisustvuju i američki ambasador u Srbiji Kajl Skat i šef diplomatije Ivica Dačić.

Marfi i DŽonson su nedavno rekli da će ove nedelje boraviti u Srbiji i na Kosovu kako bi pružili podršku dijalogu između Beograda i Prištine.

Senatori su boravili u Prištini gde su poručili da će biti potrebno dosta požrtvovanosti i u Beogradu i u Prištini da bi dijalog uspeo, ali da će posledice toga biti pozitivne.

Kako su najavili, istu poruku će preneti i tokom posete Beogradu, preneo je Glas Amerike.

Američki državni sekretar Majk Pompeo nedavno je imenovao Metjua Palmera za specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan.

Boško Obradović: Vučića odmah uhapsiti zbog izdaje

Lider “Dveri” prokomrntarisao je na Tviteru Vučićevu izjavu da će predati Kosovo ako nešto odbije:

Znači, generalno Srbija može da prizna nezavisnost Kosova? Šta još treba da izgovori političar na najvišoj državnoj funkciji da bi bio uhapšen za teško krivično delo priznanja okupacije i kršenja Ustava po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta? Ima li otvorenije izdaje?

(Beta)

Check Also

NEŠTO SE KRUPNO SPREMA: RUSKI RATNI BROD ISPORUČIO U SIRIJU NEPOZNATO ORUŽJE! (FOTO)

Ruski ratni brod poslat je u Siriju sa teškim naoružanjem, sudeći po opterećenju broda. Pre …