Home / TEMA DANA / UDARNA VEST: VUČIĆ POTVRDIO, PUTIN JE SPREMAN SA VOJSKOM DA UĐE NA KIM

UDARNA VEST: VUČIĆ POTVRDIO, PUTIN JE SPREMAN SA VOJSKOM DA UĐE NA KIM

Ako nas Srbija pozove, Rusija je spremna da vojno interveniše i zauzme sever Kosova. Jasnu, glasnu i direktnu poruku, čija je ovo suština, izrekao je Konstantin Kosačov, jedan od najbližih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina.

Prvi čovek međunarodnog komiteta Dume poznat je kao jedan od najtvrđih ruskih političara po pitanju odnosa sa Zapadom, ali i čovek koji doslovno prenosi Putinove stavove.

Govoreći o Kosovu u intervjuu za ruski Radio FM, Kosačov je poručio da Rusija može da pruži podršku Srbiji u osiguravanju bezbednosti u regionu ako dobije zahtev od Beograda.

– Vlasti Srbije će morati da odluče da očiste posledice pogrešnih poteza Zapada, po tom pitanju ne isključujem mogućnost saradnje sa vlastima Rusije ako dobijemo odgovarajući zahtev. Zbog podsticanja separatizma, sada se na KiM odvijaju ružne specijalne operacije protiv Srba – rekao je Kosačov u intervjuu koji su prenele sve agencije.

On je ponovio da je upravo odluka Zapada da nezakonito prizna određene teritorije Jugoslavije dovela do građanskog rata u zemlji i da prištinske vlasti sada vode politiku pretvaranja multietničke u monoetničku teritoriju, koja se kasnije može ujediniti sa Albanijom.

– Zapad ne ohrabruje kosovske vlasti da krenu u sukob sa Srbijom, ali Kosovo je već izašlo van kontrole zapadnih pokrovitelja. To je izuzetno opasna situacija – rekao je Kosačov, podsećajući i da je Rusija s velikim ogorčenjem primila vest o nezakonitom hapšenju i prebijanju svog diplomate Mihaila Krasnoščekova na Kosovu.

Oštra reakcija Kosačova i poruka koja ne ostavlja nimalo sumnje na šta i na koga se odnosi (u diplomatskim krugovima potvrđeno nam je da je ruski političar u stvari preneo poruku Putina da će reagovati i vojno u slučaju potrebe i ako Srbija zatraži pomoć) samo se nadovezala na ono o čemu je naš list pisao pre dve dana. Tada smo objavili pouzdanu i iz nekoliko izvora proverenu informaciju da je Putinovo direktno upozorenje isporučeno Haradinaju diplomatskim kanalima, uz reagovanje pojedinih zapadnih zemalja i čvrstu reakciju Srbije, uticalo da se nakon upada ROSU u srpske opštine brzo smiri situacija koja je pretila da u potpunosti izmakne kontroli.

Da se Rusija ozbiljno uključila u igru, svedoče i reči koje je u danu upada ROSU na sever Kosova izgovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić:

– Sada se jedna velika sila, Rusija, uključila u to, i to zbog svog građanina, ali i svih drugih stvari. Mnoge će se time opcije otvarati i nemali deo stvari promeniti, koje mogu biti dobre za nas, ali i mogu da otvore brojne opasnosti po nas – naveo je Vučić.

Imamo velike planove za budućnost rusko-srpskih odnosa i možemo da očekujemo veliki napredak u budućnosti, izjavio je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i poručio da, bez obzira na izazove, postoje velike šanse da Rusija osnaži svoje ekonomsko prisustvo u Srbiji.

– Rusija ima mogućnost da širi svoj ekonomski uticaj, tome težimo i moramo brzo da postignemo ciljeve. Imamo političku stabilnost, tu su i drugi uslovi koji nas inspirišu da rešimo sve međunarodne izazove, da rastemo u narednih nekoliko godina, što će se odraziti i na naše odnose sa Srbijom – rekao je Čepurin.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović kaže da se Rusi očekivano saosećaju sa Srbima izloženim nasilju na KiM:

– Nasilje protiv golorukih civila nateralo je Moskvu da stane uz Srbiju. Ovo je značajna poruka posle divljanja prištinske policije, to se uklapa u stav i principijelnu odluku Rusije da odlučno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, smatra da ruski predsednik nije usamljen kada je u pitanju snažna podrška Srbiji, te da i drugi visoki funkcioneri Rusije imaju identičan stav.

– Zapad želi da izvrši pritisak na Srbiju da pristupi NATO. Srbija ima cilj da po svaku cenu očuva vojnu nezavisnost, a ruska pomoć je važna u trenucima kad su provokacije drastične i surove i ne nailaze na osudu velikih zapadnih sila. Izostala je reakcija međunarodnih institucija koje oni kontrolišu, Kfora i Unmika, pa je ova podrška veoma značajna.

General Vladimir Lazarević ističe da je saradnja Srbije i Rusije drastično poboljšana u odnosu na devedesete.

– Ovo što je rekao Kosačov ozbiljne su reči. Najveći broj nas je očekivao takvu poruku, ona je došla u pravo vreme, i to je dokaz da Srbija nije u situaciji kao pre 20 godina, to jest, sama protiv svih, sada je moćna država naklonjena nama. To je političko ohrabrenje da Srbija nastavi da štiti nacionalne interese, pre svega, Srbe koji su ugroženi na KiM.

Check Also

Jeremić: Bojim se da sledi ekonomsko rasulo, inflacija i nestašice!

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je u Novom danu da je njegov prvi politički …