Home / TEMA DANA / UDARNA VEST- ZAHUKTAVA SE RAT: TURSKA VOJSKA OBORILA DVA SIRIJSKA AVIONA!

UDARNA VEST- ZAHUKTAVA SE RAT: TURSKA VOJSKA OBORILA DVA SIRIJSKA AVIONA!

Turska vojska oborila je dva sirijska aviona iznad Idliba, saopštila je sirijska državna agencija SANA. „Turska vojska oborila je dva sirijska aviona u Idlibu. Piloti su se katapultirali i dobro su“, saopštila je agencija.

Ranije je u području Idliba oboren turski dron. Sirijska vojska je zatim objavila o zatvaranju vazdušnog prostora iznad Idliba.

Ministar za nacionalnu odbranu Turske Hulusi Akar saopštio je da se u sirijskom Idlibu izvodi operacija pod nazivom „Prolećni štit“.

„Uspešno se nastavlja operacija „Prolećni štit“ koja je bila započeta 27. februara kao odgovor na napad na turske vojnike. Do danas je uništen jedan dron i osam helikoptera, 103 tenka, 72 haubice, tri sistema PVO i ubijeno 2212 vojnika režima (predsednika Sirije Bašara Asada)“, prenosi NTV reči ministra. Akar je naglasio da cilj operacije „nije sukob sa Rusijom“.

„Naš zadatak je da sprečimo zločine koje vrši režim Asada, eliminišemo radikalne elemenate i sprečimo (talas) migracije“, naglasio je ministar.

Još jedno u nizu zaoštravanje situacije oko sirijske provincije Idlib desilo se u četvrtak kada je sirijska avijacija napala turski konvoj. Tom prilikom poginulo je više od 30 turskih vojnika. Nakon toga turska vojska je izvela napad na položaje sirijske vojske.

Nešto ranije, u turskim medijima se pojavila informacija da je oboren sirijski avion u Idlibu, dok sirijski javljaju da je u pitanju turski dron. Zatvoren je vazdušni prostor iznad ove provincije.

Check Also

HAMAS GRANATIRAO HEMIJSKO POSTROJENJE U IZRAELU! PRETI PAKAO! NETANJAHU NAREDIO: UDAR SA 1.000 BOMBI NA GAZU! U SUKOB SE UKLJUČIO I LIBAN

Stravično krvoproliće na Bliskom istoku nastavljeno je i u noći između četvrtka i petka kada …