Home / TEMA DANA / STVARA SE UJEDINJENA EVROPSKA VOJSKA- CILJ UDAR NA RUSE! OVO SE DEŠAVA..

STVARA SE UJEDINJENA EVROPSKA VOJSKA- CILJ UDAR NA RUSE! OVO SE DEŠAVA..

Inicijativa stvaranja evropske vojske, koju francuski predsednik Emanuel Makron zagovara od početka mandata, prihvaćena je i od strane nemačkih socijaldemokrata. Iako SPD masovno gubi glasove po zemlji, još uvek je deo vladajuće Velike koalicije i može uticati na donošenje ovako važnih odluka.

Nemački socijaldemokrati preuzeli su inicijativu za stvaranje jedinstvene evropske vojske na nadnacionalnom nivou, prenosi Di Velt (Die Welt). Postojaće paralelno s vojnim strukturama u državama članicama EU. U njemu će moći služiti svi građani Evropske unije, objašnjava nemačka publikacija tradicionalno nakolonjena NATO paktu.

Visoki predstavnik agencije za spoljne poslove Evropske unije Žosep Borelj sažeo je rezultate Sigurnosne konferencije u Minhenu jednom rečenicom: “Evropa mora razviti želju za moć”, parafrazirajući delom poznato delo „Volja za moć“ koju su od odbačenih beleški filozofa Fridriha Ničea „napisali“ njegova sestra Elizabet Forster-Niče i Peter Gast.

Ovo delo, napravljeno od odbačenih odlomaka i dorađeno od spomenutog tandema, koje se teško može pripisati opisu nemačkog filozofa, kasnije je često citirano od strane nemačkih nacista i nadamo se da Džozep Borel nije misli isto kada je citirao ovaj naslov.

„Kako bi se ubuduće suprotstavili Rusiji i Kini, Evropljani moraju biti spremni aktivno braniti svoje interese u spoljnoj politici i vojnoj sferi“, naglasio je Borelj. Međutim, problem je što se proces uspostavljanja vojne saradnje između 27 zemalja članica EU kreće “kornjačinim tempom”, napominje autor članka Torsten Jungolt.

“Što se mene tiče, sve se to povuklo. Svet neće čekati dok Evropa ne nadvlada nacionalni egoizam”, rekao je Friz Felgentroy, stručnjak za odbranu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD).

Felgentroy i članovi njegove stranke izneli su inicijativu za stvaranje „28. armije EU“, odnosno vojne strukture na nivou Evropske komisije koja neće postojati umesto nacionalnih vojski, već paralelno s njima.

Prednost ovog pristupa je u tome što se evropske vlade ne moraju odreći vlastitog suvereniteta u području odbrane i neće trebati menjati postojeće evropske ugovore. Svi građani EU moći će služiti u toj vojsci, piše Di Velt.

„Osim toga, stvaranje takve vojske pokrenut će pozitivnu ” dinamiku ujedinjenja” u Evropskoj uniji“, uvereni su nemački socijaldemokrati.

„Vojni zakon, opskrba, osoblje, vodstvo, obuka, zapovedna struktura – sve će trebati zajedno razmisliti. Naravno, inicijativa neće biti jeftina, ali postoji i potencijalna prilika za uštedu novca, posebno nakon likvidacije starih struktura“, dodaje se u nacrtu dokumenta.

Ostaje pričekati da Berlin prihvati predlog i nađe partnere u Evropi koji će sprovoditi plan.

„Socijaldemokrati, za razliku od država i ministara na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, ne troše svu svoju energiju na analizu raspadajuće svetske sigurnosne arhitekture i daju konkretne predloge“, napominje nemački list.

Osim toga, prema nedavnom istraživanju koje je sproveo Centar za vojnu istoriju i društvene nauke Bundesvera, 63% nemačkih građana podržava ideju o saradnji svih zemalja EU u području odbrane, a čak 46% Nemaca se zalaže za stvaranje ujedinjene evropske vojske.

(logicno.com)

Check Also

„INVAZIJA KREĆE U JANUARU, ZA NAPAD SPREMNO 94.000 VOJNIKA!“

Rusija bi krajem januara mogla da izvede vojnu invaziju velikih razmera u ukrajinskom regionu Donbasa, …