Home / TEMA DANA / UDARNO! DOK IZRAEL I PALESTINCI RATUJU: AMERIKA I FRANCUSKA POSLALE BOMBARDERE, RAZARAČE I NOSAČE AVIONA! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

UDARNO! DOK IZRAEL I PALESTINCI RATUJU: AMERIKA I FRANCUSKA POSLALE BOMBARDERE, RAZARAČE I NOSAČE AVIONA! EVO ŠTA SE DEŠAVA!

PORED neprijateljstava u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, čini se da se u blizini događa i velika koncentracija NATO snaga.

Šesnaestog maja, francuska grupa nosača aviona koncentrisala je svoje brodove južno od Kipra.

Sedamnaestog maja, četiri strateška bombardera američkog vazduhoplovstva B-52H stigla su u Španiju, a to je dodatak za već šest koji su smešteni u Kataru.

Osamnaestog maja, tri raketna razarača iz grupe nosača aviona američke mornarice koja deluje u Arapskom moru vrše tranziciju sa izričitom namerom da se približe, ako ne Mediteranu, onda barem severnom delu Crvenog mora, bliže Izraelu.

Ovo je verovatno pokušaj izraelskih saveznika da garantuju Tel Avivu da može da nastavi sa izvođenjem operacija, mada ga Iran i drugi palestinski saveznici u tome trenutno ne sprečavaju.

U osnovi je verovatno da će Izrael nastaviti svoju operaciju bar do 19. maja, kada bi moglo da bude pregovora, prema Generalštabu oružanih snaga.

Tel Aviv verovatno očekuje da će doći do tačke da je zadao tako slamajući udarac da Hamas i druge palestinske grupe zaustave svoje akcije i jednostavno budu spremne da pregovaraju i prihvate gotovo sve uslove koji im se predstave.

U međuvremenu, delegacija egipatskog obaveštajnog zvaničnika posetila je Izrael 18. maja, prema saudijskom emiteru “Al Arabija”, usred međunarodnih napora da se zaustave tekuće borbe između izraelske vojske i Hamasa.

Ministar spoljnih poslova EU Žosep Borel kaže da je razgovarao sa američkim kolegom Entonijem Blinkenom o prekidu borbi u Gazi između Izraela i Hamasa. Takođe su razgovarali o tome kako “smanjiti tenzije” između Izraela i Palestinaca, piše Borel na Tviteru.

– Gledajući dalje, takođe su nam potrebne dugoročne inicijative za razbijanje dinamike sukoba i oživljavanje izgleda mirne budućnosti za sve.

Ipak, portparol IDF-a Zilberman rekao je da su svi lideri Hamasa na izraelskim “nišanima” kada je bio upitan o izgledima da će vojska ukloniti vrhušku terorističke grupe koja vlada Gazom.

– Pokušavamo da ih udarimo i kada se ostvare operativni uslovi, nadam se da ćemo uspeti – rekao je za radio “Kan”.

U odvojenom intervjuu za Vojni radio, Zilberman kaže da je načelnik štaba IDF-a Aviv Kohavi dao uputstva i ciljeve borbe tokom naredna 24 sata.

– IDF ne govori o prekidu vatre – rekao je on.

Kao takav, Izrael nastavlja bombardovanje, palestinske grupe nastavljaju da reaguju. Tokom perioda od pet sati, Hamas i druge palestinske grupe u Gazi nisu ispalili nijedan projektil 18. maja, dok je Izrael nastavio da gađa razne vojne ciljeve.

(Novosti.rs)

Check Also

UDARNO: Amerikanci na granicu sa Ukrajinom rasporedili padobrance 82. vazdušno-desantne brigade SAD

82.vazdušno-desantna brigada SAD primećena je na granici sa Ukrajinom. Pentagon je tajno rasporedio padobrance 82. …