Home / IZA KULISA / ŠOKANTNO! ISTORIJA MORA PONOVO DA SE PIŠE: DREVNI GRAD TROJA BIO JE U SRBIJI EVO GDE SE NALAZIO (VIDEO)

ŠOKANTNO! ISTORIJA MORA PONOVO DA SE PIŠE: DREVNI GRAD TROJA BIO JE U SRBIJI EVO GDE SE NALAZIO (VIDEO)

Tvrdnja da se grad Troja nalazio nadomak Beograda, na tromeđi podavalskih sela Rušan, Ripanj i Lipovačke šume, koju je izneo istraživač Ilija Ogorelica, izazvali su brojne polemike u javnosti.

Međutim, Ogorelica nije bio prvi koji je izneo takvu teoriju u javnosti, pre njega je to učinio i Makedonac Vlado Pavlov, koji za razliku od Ogorelice, tvrdi da se Troja nalazila na samoj planini Avali.

Međutim, Ogorelica, gostujući u produkciji „Helm Kast“, otkrio je da je grupa rumunskih istraživača još pre 10 godina tvrdila da se na teritoriji Srbije nalazi Atlantida i da su otkrili moguću lokaciju. Rumunski istraživači su ovu tezu izneli na naučnom skupu „Hipoteze o Atlantidi: Potraga za izgubljenom zemljom“ koja je održana u Atini 2008. godine.

Rumunski istraživači Mirke Tikleanu, Paul Konstantin i Radu Nikolesku u svom radu tvrdili su da je vodena površina na teritoriji podunavske nizije, postojala i pre oko 12000 godina i da se vodom snabdevala iz velikih reka koje su se tuda slivale od kojih je najveća Dunav. Prema njihovom istraživanju pre 9500 p.n.e. novo vode je porastao a, Atlantida je potonula ispod površine. Prema njima, lokacija Atlantide je Deliblatska peščara kod Bele Crkve.

Svoju tezu potkrepilu su istraživanjima terna u oblasti Deliblata koje im je pokazalo da je to područije bilo u više navrata pod vodom i nakon zvanične verzije o povlačenju Panonskog mora.

U prilog njihovoj tezi naveli su i brojna arheološka nalazišta kako u Srbiji, Vinča i Lepenski Vir, tako i ona u Rumuniji koja po njima dokazuju da je preživelo stanovništvo  Atlantide stvorilo civilizacije koje su kasnije postojale na tom prostoru.

Ono što je interesantno je da i rumunski naučnici, kao i Ogorelica i Pavlov, tvrde da se Heraklovi stubovi, zapravo deo Đerdapske klisure. Postoje i brojni drugi autori koji tvrde isto. U legendi o Atlantidi, ona se nalazila blizu Heraklovih stubova, dok u legendi o Troji njeni neprijatelji su prošli tim putem da bi stigli do nje.

Poslednjih godina sve više istraživača gleda na Podunavlje kao kolevku civilizacije, kao i onih koji odbacuju ideju o doseljavanju Slovena na Balkan odnosno koji tvrde da su Sloveni autohtoni narod Balkanskog polustrva. Međutim, na teritoriji gde je i skorija istorija puna neslaganja i kontradiktornosti teško je dokazati događaje od pre više hiljada godina.

Dok zvanična nauka odbija čak i da ispita nove teorije, brojni istraživači upravo na Balkanu tragaju za najstarijim civilizacijama. Da nije reč o srpskoj mitomaniji dokaz je da je među onima koji Troju traže u Podunavlju, sve više stranih istražvača. Dok ne budu otkriveni konkretni dokazi, Troja i Atlantida nastavljaju da raspaljuju maštu čitavog sveta.

Trojanski rat bio je u Srbiji

Za Trojom, gradom opisanom u Ilijadi, tragali su brojni istoričari i arheolozi, a teorije o njegovoj lokaciji kreću se od Male Azije pa do Skadra, ali i doline Neretve. Međutim, Ilija Ogorelica tvrdi da je drevnu Troju locirao u okolini Beograda.

Ogorelica tvrdi da je Troju pronašao kod Beograda, tačnije na tromeđi između Rušnja, Riplja i Lipovačke šume. Ogorelica, inače, autor knjige “Banovo brdo kapija Troje”.

On je u intervjuu produkciji “HelmCast” objasnio da je u vreme Trojanskog rata na ovim prostorima i dalje postojalo Panonsko more, tačnije da je došlo do pregrađivanja “gvozdene kapije” kod Đerdapa čime je formirana velika vodena masa opisana u epu o Argonautima i u Ilijadi.

Ogorelica u svojoj knjizi daje mapu koja pokazuje kako izgleda ovaj prostor u vremena Trojanskog rata.

Ogorelica tvrdi da njegove tvrdnje potkrepljuju i toponimi na tom prostoru, pa tako Velika Moštanica predstavlja mesto gde su grobnice ratnika poginulih u bitkama, Mala Moštanica je manje groblje koje se nalazi na mestu vojne bolnice u ahajskom logoru koji se tu nalazio tokom opsade. Za Umku (Humka) kaže da je mesto sahrane heroja Ahila koji je poginuo u Trojanskom ratu. On tvrdi da je pored Umke našao piramidalno brdo koje bi moglo da bude ta grobnica.

Prema Ogorelici, bojno polje je bilo Lipovačka šuma, a on kaže da je u Beloj reci kod Ripnja pronašao tragove južnih zidina Troje i najavio da će raditi iskopavanja kako bi dokazao svoju teoriju.

(Pravda)

Check Also

DŽINOVSKA ZMIJA DUGAČKA 15 METARA PRONAĐENA U SRCU AFRIKE (VIDEO)

Autor slavnog snimka iz 1959. je belgijski pukovnik Remi Van Lierde, koji je gigantsku zmiju …