Home / TEMA DANA / UDARNO! GLAVNI MEDICINSKI SAVETNIK BELE KUĆE NAJAVLJUJE NOVE EPIDEMIJE I NOVE VAKCINE..

UDARNO! GLAVNI MEDICINSKI SAVETNIK BELE KUĆE NAJAVLJUJE NOVE EPIDEMIJE I NOVE VAKCINE..

U utorak je glavni medicinski savetnik Bele kuće dr Entoni Fauči svedočio Kongresu o naporima zemlje da razvije vakcinu protiv svih korona virusa, namenjenu borbi protiv kovida i drugih sličnih virusa koji bi se mogli pojaviti u narednim godinama. Kratkoročne primene vakcine koja se efikasno bori sa svim oblicima kovida mogle bi biti značajne, rekao je Fauči: „Nećemo juriti za sledećom varijantom.”

Dugoročno, rekao je Fauči, razvoj univerzalne vakcine protiv koronavirusa mogao bi pomoći u sprečavanju sledeće svetske pandemije. Koronavirusi koji nisu kovid bili su odgovorni za bolesti poput SARS-a i MERS-a u poslednje dve decenije, zajedno sa mnogim infekcijama prehlade.

Važnost razvoja korona virusne vakcine, tačnije one koja bi bila efikasna protiv svih varijanti SARS-CoV-2, i na kraju protiv svih korona virusa, postaje još očiglednija“, rekao je Fauči senatskom odboru za zdravstvo, obrazovanje, rad i penzije.

Ne postoji određeni vremenski okvir da takva vakcina postane javno dostupna, ali su u toku višestruki istraživački napori, sa obećavajućim ranim rezultatima.

U aprilu 2021, istraživači sa Univerziteta Duke objavili su da je njihova koronavirusna vakcina bila „100% efikasna u testovima koji nisu rađeni na ljudima, uključujući testiranje na primatima“. Studija je istakla da je „uspeh kod primata veoma relevantan za ljude“.

Pet meseci kasnije, Duke i još dve akademske institucije, Univerzitet u Viskonsinu i Brigam i ženska bolnica sa sedištem u Bostonu, dobili su ukupno oko 36,3 miliona dolara za finansiranje kontinuiranog razvoja vakcina protiv svih korona virusa.

A u decembru, Institut za istraživanje vojske Valter Red američkog Ministarstva odbrane najavio je sopstveni razvoj vakcine koja, u pretkliničkim ispitivanjima, „ne samo da izaziva snažan imuni odgovor, već može da pruži i široku zaštitu od SARS-CoV-2 varijante koje izazivaju zabrinutost, kao i drugi koronavirusi.”

Valter Reed-ova vakcina, nazvana SpFN, završila je svoju prvu fazu ispitivanja na ljudima prošlog meseca, navodi Defence One. I dalje bi trebalo da prođe ispitivanje faze 2 i faze 3 pre daljeg napredovanja.

„Postoji mnogo ulaganja, ne samo u poboljšanje vakcina koje imamo za SARS-CoV-2, već i puno posla… na razvoju sledeće generacije vakcina, posebno univerzalnih vakcina protiv koronavirusa“, ​​rekao je Fauči na saslušanju.

Prema Faučiju, tehnologija koja stoji iza ovih napora za vakcinisanje nije nova. Umesto toga, oslanja se na „investicije u klinička istraživanja“ napravljene decenijama pre pandemije kovida.

Isto zapažanje važi i za tehnologiju mRNA vakcine koja stoji iza Fajzer i Moderna vakcina kovid: prve mRNK vakcine su testirane na miševima 1990-ih, i do nedavno su bile jednostavno preskupe i teške za skaliranje.

„Ista stvar se dešava upravo sada (sa univerzalnim vakcinama protiv koronavirusa)“, rekao je Fauči.

Samo nemojte očekivati da će sve koronavirusne vakcine biti dostupne tokom trenutnog porasta kovid-ove visoko prenosive Omikronske varijante. Čak i vakcine specifične za Omikron, koje bi mogle biti spremne do marta, verovatno će biti „prekasno“ za borbu protiv veoma zaraznog soja, rekli su stručnjaci za CNBC Make It u ponedeljak.

„S obzirom na to koliko brzo se (omikron) dešava, (ciljana vakcina) možda nije bitna jer će svi biti zaraženi“, rekao je za CNBC Make It dr Šon Trulav, epidemiolog zaraznih bolesti na školi javnog zdravlja Džon Hopkins Blumberg.

Na saslušanju, Fauči je tvrdio da je trenutna strategija inokulacije u zemlji – početni režim vakcinacije praćen dodatnim vakcinama i dalje uspešna u sprečavanju hospitalizacija i smrti od kovid-a. Busteri su, kako je rekao, posebno važni protiv Omikrona.

„Podaci… pokazuju da antitela izazvana vakcinom gube značajnu količinu snage u neutralisanju varijante Omikrona“, rekao je Fauči. „(Ali) treća injekcija mRNA vakcine značajno rekonstituiše i poboljšava sposobnost antitela bustovanih pojedinaca da neutrališu Omikronsku varijantu, što snažno sugeriše da će busteri igrati glavnu ulogu u zaštiti naše populacije.“

(Nulta Tačka/CNBC)

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …