Home / TEMA DANA / UDARNO! NOVI PROTOKOL LEČENjA KORONE U SRBIJI- SVE JE DRUGAČIJE?!

UDARNO! NOVI PROTOKOL LEČENjA KORONE U SRBIJI- SVE JE DRUGAČIJE?!

Od početka proglašene korona pandemije, lekari u Srbiji su po protokolu SZO kljukali narod ogromnim količinama antibiotika i suplemenata (vitamina i minerala), a po novom protokolu SZO od sada će isti virus da leče na potpuno suprotan način – bez antibiotika i visokih doza vitamina?! Pacijenti „otrovani“ od silnih lekova i preminuli zbog pogrešnog lečenja vodiće se kao kolateralna šteta?

Prema novom protokolu lečenja pacijenata obolelih od korona virusa, visoke doze vitamina se ne preporučuju, a upotreba antibiotika je strogo zabranjena, ukazala je danas profesorka farmakologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu dr Ljiljana Gojković Bukarica.

Bukarica je izjavi za Tanjug objasnila da se klinička slika koja podseća na lakšu prehladu i manifestuje se kroz zapušen nos, bol u grlu, ne toliko visoku temperaturu, bolove u mišićima i kostima,  leči samo aspirin od 100 miligrama ili u slučaju oštećenja želuca paracetamol.

Godinu i po dana su režimski lekari „vrištali“ u medijima da korona pacijenti NIKAKO ne smeju piti aspirine i prepisivali „tone“ antibiotika i suplemenata, a korona sledbenici su vređali narod da je zatucan jer „leči koronu aspirinom, a neće vakcine i antibiotike“.  I sad je – puj, pike ne važi?!

Novi protokol lečenja takođe ne preporučuje infuzije radi nadoknađivanja tečnosti (estradne zvezde i starlete masovno je primale po preporuci lekara) već se ističe da je važno nadoknaditi tečnost tako što se pije više tekućine, a ne intravenski.

Kada je reč o vitaminima, Bukarica ukazuje da se po novom protokolu ne preporučuju preventivno, mogu da se piju ali nikako u visokim količinama, što bi značilo, kako objašnjava, da oni koji inače piju vitamin C, ne bi trebalo da uzimaju više od 500 mg,  dok vitamin D može da se pije 1.000 do 2.000 jedinica dnevno, ali samo ukoliko postoji deficit u organizmu.

„Najveća pomoć je nadoknada vitamina kroz voće i povrće, i najvažnije je NIKAKO ne koristiti antibiotike u fazi lakše kliničke slike. Ukoliko se stanje pogorša i temperatura skoči do 39 ili 40 stepeni, poveća se slabost,  kašalj i pospanost, mora se otići u kovid ambulantu kako bi pacijent ušao u sistem i dobio lekove“, istakla je ona.

„Stariji pacijenti sa hroničnim oboljenjima, u kovid ambulanti trebalo bi da dobiju antivirusne lekove: favipiravir – ako je lakša situcija ili monlupiravir, ukoliko je pacijent gojazan, ima dijabetes ili druge faktore rizika. Ti lekovi se piju pet dana“, pojasnila je doktorka.

Bukarica je naglasila da postoje ljudi koji ne mogu da uzimaju antivirusne lekove i za njih su terapija neutrališuća antitela.

Kako kaže, mnogi pacijenti sa malignim oboljenjima, leukemijom, limfomom, imunosupresijom ili su imali transplataciju, ne mogu da prime antivirusne lekove, pa će primiti neutrališuća antitela.

„Ukoliko lekar proceni da postoji baš težak rizik, po SZO protokolima mogu da se kombinuju neutrališuća antitela i monlupiravir“, rekla je Gojković Bukarica i navela da imamo sve te lekove.

Podseća da imamo sotrovimab koji deluje potpuno i na omikron i na delta varijantu, kao i regeneron, a očekuju se i još neki koji će imati duga dejstva. Ukoliko se saturacija spusti na 92 odsto, dodaje,  neminovan je prijem u bolnicu gde se, shodno kliničkoj slici, daju drugi lekovi: terapija za razređivanje krvi, kortikosteroidi.

Check Also

UDARNO: Putin radikalno promenio strategiju u Ukrajini! Evo šta se dešava..

Ruska Federacija, u okviru specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine, sprovodi niz važnih geopolitičkih mera …