Home / TEMA DANA / UDARNO! KRIZA U CENTRALNOJ AZIJI- KINA I RUSIJA SE SPREMAJU ZA VOJNU INTERVENCIJU NA AVGANISTAN!

UDARNO! KRIZA U CENTRALNOJ AZIJI- KINA I RUSIJA SE SPREMAJU ZA VOJNU INTERVENCIJU NA AVGANISTAN!

Kina i Rusija su zabrinute zbog situacije u Avganistanu. Odgovor Putina i Sija su zajedničke vežbe na severozapadu Kine. Neki čak veruju da bi kriza u centralnoj Aziji mogla da izazove njihovu zajedničku vojnu intervenciju.

Velike zajedničke vežbe protiv terorizma na severozapadu Kine, koje su počele ove nedelje, ističu zajedničku zabrinutost u Pekingu i Moskvi zbog nasilja koje dolazi iz Avganistana.

Eksperti kažu, da mogućnost da ekstremističke grupe ojačaju svoje pozicije duž granica Kine i Rusije, zbližava dve zemlje, koje se često smatraju ekonomskim rivalima u centralnoj Aziji.

Neki tvrde, da bi bezbednosna kriza u Centralnoj Aziji mogla čak izazvati zajedničku vojnu intervenciju, dok drugi sugerišu da bi se takvo partnerstvo moglo brzo vratiti u prethodno stanje konkurencije.

Trenutno je više od 10 hiljada vojnika iz obe zemlje raspoređeno u autonomnu regiju Ningkia Hui u NR Kini, kao i veliki broj artiljerijskih komada, aviona i oklopnih vozila.

U okviru vežbe, Kinezi i Rusi uvežbavaju gađanje hiljadama artiljerijskih granata na ciljeve lažnog neprijatelja, šalju eskadrilu lovaca za zajedničke udare po kopnenim ciljevima, i započinju kopneni napad na neprijateljske položaje.

Vežba se odvija u pozadini ofanzive talibana* na severu Avganistana, koja je tokom protekle nedelje zauzela područja u najmanje devet provincija. Talibani su ostvarili značajne teritorijalne dobitke, otkako su SAD u maju počele povlačenje svojih trupa iz zemlje.

Prema nekim procenama, talibani sada kontrolišu više od polovine od 400 okruga u Avganistanu, što je dvostruko više od broja okruga koje su držali pre samo nekoliko meseci.

I Peking i Moskva zabrinuti su da bi se nasilje uskoro moglo proširiti i na druge zemlje Centralne Azije. U još jednom znaku rastuće zabrinutosti ove nedelje, Rusija takođe izvodi zajedničke vežbe sa Uzbekistanom i Tadžikistanom u blizini tadžikistansko-avganistanske granice.

Ruski mediji izvestili su u sredu, pozivajući se izjave  Sergeja Šojgua, da su talibanski borci preuzeli kontrolu nad granicama Avganistana sa dve centralnoazijske države.

Kina i Rusija imaju značajne ekonomske interese u Centralnoj Aziji. Rusija aktivno privlači države ovog regiona u svoj trgovinski blok, a Kina aktivno ulaže u infrastrukturne projekte u regionu, u okviru svog

programa „Pojas i put“.

Ako se situacija u Avganistan pogorša pretvori u poprište napada za Centralnu Aziju, Kina i Rusija će započeti zajedničku vojnu intervenciju, kako bi uklonile ovu pretnju.

„Ako postoji potreba za stabilizacijom situacije u Avganistanu ili na susednim teritorijama, bićemo svedoci formiranja koalicije koju predvode Rusija i Kina“, prenose mediji.

Oružane snage dve zemlje već imaju određeno iskustvo u zajedničkim akcijama. Od 2005. godine Kina i Rusija redovno izvode zajedničke kopnene, pomorske i vazdušne vežbe. Mnoge od ovih vežbi bile su usredsređene na scenarije, u kojima su kineske i ruske trupe uvežbavale simuliranu invaziju na teritoriju koju su zauzeli teroristi.

* „Talibani“ (teroristička organizacija zabranjena u Ruskoj Federaciji, ur.)

(Webtribune.rs)

Check Also

OTKRIĆE ZATRESLO SRBIJU: VUČIĆ REŽIRAO HAOS NA KIM UZ DOGOVOR! SVE POVEZANO S IZBORIMA I RIO TINTOM! (VIDEO)

Za današnji haos na Kosovu i Metohiji je direktno odgovoran Aleksandar Vučić, koji je u …